Kans op een witte kerst?

Kans op een witte kerst?

Wakker worden, de gordijnen opendoen, een dikke pak sneeuw zien liggen en de hele dag buiten zijn is voor veel mensen hét beeld van een ideale kerst.

Met de temperatuur die daalt, stijgt de spanning: krijgen we dit jaar voor het eerst in elf jaar weer eens een witte kerst? Bij veel sneeuwliefhebbers begint het alweer te kriebelen. Kunnen tijdens de aankomende feestdagen de sledes en snowboots van zolder worden gehaald? “Het wordt spannend” aldus meteoroloog Jaco van Wezel.

“Let it snow! Let it snow! Let it snow!” zong Frank Sinatra al in 1945. Anno 2021 bestaat dat verlangen naar een witte kerst nog steeds. Wakker worden, de gordijnen opendoen, een dikke pak sneeuw zien liggen en de hele dag buiten zijn is voor veel mensen hét beeld van een ideale kerst. Toch komt in Nederland een witte kerst helemaal niet zo vaak voor. Sinds 1901 is een witte kerst in Nederland maar acht keer voorgekomen. “Dan hebben we het wel over de officiële definitie van een witte kerst. Hierbij moet er op het meetveld van het KNMI in De Bilt om negen uur ’s ochtends een wit grasveld zijn, zowel op Eerste als Tweede Kerstdag. Een paar sneeuwvlokken of maar op één van beide kerstdagen sneeuw telt dus niet als een officiële witte kerst” aldus meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline.

Winterse verrassing
Voor een witte kerst heb je twee dingen nodig: neerslag en koude lucht die vanuit Noord-Europa naar Nederland komt. Deze neerslag en koude lucht moeten elkaar precies treffen boven Nederland. Van Wezel: “Met de kerstdagen gaat het er om spannen. De vraag is of de koude lucht Nederland weet te bereiken.” Wanneer de neerslag vanaf de oceaan, en dus vanuit het zuidwesten, komt zit daar zachte lucht bij. Als deze zachte lucht te ver over Nederland heentrekt, krijgen we een regenachtige kerst. Op het moment dat deze zachte lucht boven Nederland botst op de koude lucht vanuit Noord-Europa is er kans op sneeuw. Of dit laatste gaat gebeuren is dus nog onzeker omdat nog niet met zekerheid gezegd kan worden of deze botsing boven Nederland of net ten noorden van Nederland gaat plaatsvinden. Vooralsnog maakt onze noordelijkste provincie Groningen de grootste kans op een witte kerst. Over Utrecht zegt Van Wezel: “De kans is groot dat het op kerstavond en Eerste Kerstdag regent. Op Tweede Kerstdag neemt dan die onzekerheid toe of die koude lucht terrein gaat winnen en dan zou er misschien alsnog een winterse verrassing kunnen komen. Het beste voor Utrecht is echter om in te stellen op een regenachtige kerst.”

Zeven procent
De laatste witte kerst vond in 2010 plaats. In dat jaar lag er tijdens de kerstdagen in een groot deel van Nederland vijf tot twintig centimeter sneeuw. In Zuid-Limburg lag er lokaal zelfs dertig centimeter. Nu elf jaar later is het nog maar de vraag of we tijdens deze en de nog toekomstige kerstdagen de sledes van zolder kunnen gaan halen. Met de klimaatverandering neemt de kans op een witte kerst namelijk steeds meer af. Door de klimaatverandering loopt de temperatuur immers meer op en wordt de Noordzee steeds warmer. Hierdoor nemen het aantal sneeuwdagen in een jaar af, en als het wel sneeuwt, blijft de sneeuw veel minder goed liggen. Van Wezel: “Voorgaande jaren spraken we vaak nog over acht procent statistische kans op een witte kerst. Dat is inmiddels al gezakt naar zeven. We verwachten dat het uiteindelijk onder de vijf procent gaat zakken.” Ook de kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner. De koude lucht die vanuit het noorden van Europa wordt aangevoerd is een stuk minder koud dan in het verleden. “Ter vergelijking: de koude lucht die vanaf de Noordpool komt is inmiddels vier graden warmer dan in 1963. Een Elfstedentocht kan ooit nog wel gaan plaatsvinden, maar het wordt moeilijker en moeilijker.”

Franse Alpen
Of het dit jaar in Nederland een witte kerst gaat worden, blijft dus nog even spannend. De echte sneeuwliefhebbers die wel zekerheid willen, zullen moeten afreizen naar andere plekken in Europa. In het noorden van Europa is er bijvoorbeeld in Denemarken een grotere kans op een witte kerst. Verder zit je in de Franse Alpen ook goed. In dit berggebied is al veel sneeuw gevallen en daar zal ook tijdens de kerstdagen nog veel sneeuw gaan vallen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.