Floortje Dessing naar het einde van het jaar

Floortje Dessing naar het einde van het jaar

AMSTERDAM - Portret presentatrice van Floortje Dessing tijdens de presentatie van De Zeven Zeeen. Tien bekende Nederlanders nemen deel aan het nieuwe avontuurlijke spelprogramma van BNN. ANP KIPPA REMKO DE WAAL

Floortje Dessing (51) is programmamaakster, presentatrice, schrijfster en uitgever. Ze is al meer dan 25 jaar op televisie te zien met onder andere haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Ook voor haar en haar programma’s was het een jaar met veranderingen en aanpassingen dankzij corona.

Voor Dessing begon het allemaal in een nachtprogramma bij radio Veronica in 1993 en in 1995 maakte ze bij diezelfde omroep haar televisie debuut. Ze presenteerde hier onder andere Young Americans, TreXx en Reisgids. Ook was ze in die tijd omroepster. Dit was een baan die inhield dat je op tv of op de radio moest omroepen wat het programma was. Floortje presenteerde tussen 1997 tot 2007 verschillende reisprogramma’s, namelijk Yorin Travel, Arrivals en RTL Travel. Vanaf 2007 ging ze het welbekende reisprogramma 3 op Reis presenteren, hiermee stopte ze in 2014. In ditzelfde jaar begon ze met haar nieuwe programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Hierin reist ze naar de verste uithoeken op aarde. Elke aflevering trekt ze naar een andere afgelegen en geïsoleerde bestemming waar ze mensen bezoekt die hier een bijzonder bestaan leiden. Ze draait een paar dagen mee in hun leven en ervaart hoe het is om op zo’n ongewone plek te wonen. In totaal zijn er nu zeven seizoenen gemaakt. In 2014 won ze voor haar programma de BVN prijs en in 2016 de Gouden Televizier-Ring. In 2016 werd ze ook nog eens uitgeroepen tot omroepvrouw van het jaar. Dit is een prijs voor de meest toonaangevende televisie- of radiopersoonlijkheid van dat jaar in Nederland, uitgereikt door Broadcast Magazine.

Tijdens het begin van de eerste coronagolf in Nederland, april 2020, onderbrak ze de serie ‘Floortje naar het einde van de wereld’ voor een nieuw programma, namelijk ‘Floortje blijft hier’. In dit programma gaat ze naar de mooiste plekken in Nederland, om te laten zien wat Nederland allemaal te bieden heeft. Floortje bezoekt mensen in Nederland die gekozen hebben voor een leven waarin zelfredzaamheid, duurzaamheid en de natuur centraal staan. Ze spreekt ook mensen de zich op een andere manier inzetten om Nederland steeds een beetje mooier te maken. Ze kijkt wat wij als Nederlanders kunnen leren van deze mensen en hoe we de beste mentaliteit kunnen behouden tijdens het Covid-19 tijdperk. Deze serie bestaat in totaal uit twee seizoenen van totaal acht afleveringen. De serie is ontwikkeld in kader van de coronacrisis. Het mooie aan deze serie vond ze dat ze mensen uit haar eigen land kon ontmoeten. ‘Zoals zoveel mensen heb ook ik mijn leven omgegooid dit jaar en bleef grotendeels thuis’, vertelt Dessing. “Maar het was ook een bijzondere periode omdat ik voor deze serie de kans heb gekregen om boeiende mensen in eigen land te ontmoeten. Of ik nou hier of in het buitenland mensen spreek, maakt niet uit. Ik blijf het fascinerend vinden om te zien hoe autonoom ze leven en op geheel eigen wijze hun leven vorm geven.”

Samen met Sinan Can heeft Floortje dit jaar ook een ander bijzonder programma gemaakt. Twintig jaar na 9/11 maakten zij een documentaire-tweeluik over de aanslagen in Amerika. Floortje reist in dit programma naar de Verenigde Staten en Sinan naar Afghanistan. Ze portretteren hier mensen die te maken hebben gehad met deze aanslagen waarbij goed te zien dat beide landen toch meer met elkaar gemeen hebben dan je zou denken. Er is goed te zien welke gevolgen de pijn, emoties, kwesties en het leven een dagelijkse rol spelen bij deze mensen. “Bij 9/11 denken we als eerste aan Amerika. Maar doordat de aanslagen in Afghanistan zijn voorbereid, en in de VS zijn uitgevoerd, hebben mensen in beide landen tot op de dag van vandaag te maken met de gevolgen. Kijk maar naar de huidige, vreselijke situatie in Afghanistan”, vertelt Floortje. “In ons programma gaat het niet om de oorzaken en achtergronden van de aanslagen, maar juist om de menselijke verhalen.” Het programma ‘My 9/11’ is terug te kijken op NPO.

In deze laatste uitzending van ‘Voor Elk Wat Nieuws’ is Floortje Dessing te gast om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2022. Wat denkt zij dat het volgende jaar te bieden heeft? Je kunt het fragment terugkijken hieronder of de hele uitzending op onze website.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.