Kerstkaarten mogelijk 25 procent duurder door grondstoftekort

Vlak voordat de feestdagen beginnen komen ze binnen: de kerstkaarten. En wij Nederlanders zijn hier dan ook kampioen in; in heel Europa zijn wij het land dat de meeste kerstkaarten verstuurd, namelijk 170 miljoen per jaar (bron: PostNL). Zelf heb je er vast ook een verstuurd of misschien lag je eigen deurmat ook wel vol. Maar dit gaat mogelijk veranderen.

Het is namelijk zo dat er een groot tekort aan papierpulp is, de grondstof voor papier en karton. Dit is een probleem dat al langere tijd bekend is. Zo waren er eerder door het tekort al problemen met de levering van schoolboeken en ook worden leesboeken minder vaak gedrukt. Maar dit is niet de enige reden. Elk jaar gebruiken we meer papier en karton, onder andere doordat we meer online winkelen. De vraag groeit, maar het aanbod niet. Hierdoor stijgt de prijs.

Het recyclen van papier en karton is helaas ook niet de oplossing. Zo is veel karton vervuild en karton wordt bovendien gemaakt van oud papier. “Er wordt veel minder papier gebruikt voor bijvoorbeeld tijdschriften en kranten. En dat komt dan ook niet in de papierbak terecht”, zei Piet Jorritsma, bedrijfsadviseur van kartongebruik (bron: NOS).

Papier is voor bedrijven 15 procent duurder geworden. En uiteindelijk gaat het onmogelijk zijn voor producenten om dit niet door te rekenen in de prijs, ook consumenten zullen de prijsstijgingen gaan voelen. “Als dit zo doorzet kom je snel uit op een prijsstijging van 20 tot 25 procent”, aldus Jorritsma (bron: NOS)

Over de auteur

Amanda Algra

Hallo! Ik ben Amanda Algra en ik ben 19 jaar. Op deze website ben ik van plan u up to date te houden over het nieuws in zowel binnen- als buitenland. Ik ben erg enthousiast en zal dit met veel plezier gaan doen. Feedback is altijd welkom dus wees niet bang om te reageren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *