Fact-check: Verlamde man loopt weer dankzij elektroden in zijn ruggengraat

Fact-check: Verlamde man loopt weer dankzij elektroden in zijn ruggengraat

Afbeelding: Unsplash.com

Afgelopen vrijdag 11 februari kwam er via social media een bericht naar buiten dat een man die niet meer kon lopen nadat hij in 2017 verlamd was geraakt bij een motorongeluk, nu weer kan lopen dankzij de implantatie van elektroden in zijn ruggengraat. Ik check of we medisch nu echt al zo ver zijn dat we via draadloze elektrische stimulatie verlamde mensen weer kunnen laten lopen.  

Beweringen 

De Italiaan Michel Roccati verloor al zijn gevoel en beweging in zijn benen na de motorcrash die in 2017 zijn ruggenmerg doorsneed. Hij viel hiermee in de zwaarste categorie dwarslaesiepatiënten. Voor de meeste mensen die dit overkomen is er dusver nog geen behandeling mogelijk. Maar het deels Nederlandse – deels Zwitserse technologiebedrijf Onward Medical wil daar graag verandering in aanbrengen. 

En met succes, bij Roccati en twee anderen mannelijke proefpersonen tussen de 29 en 41 jaar oud sloegen de elektrische implantaten goed aan. Alle drie konden ze al op de eerste dag via de elektroden wat stappen zetten. Na vijf maanden intensieve training konden ze kleine stukjes lopen, fietsen en met hun benen in het water trappen.  

‘’Nu is het een deel van mijn dagelijks leven’’, zegt Roccati in het Britse dagblad The Guardian. Hij gebruikt het draadloze apparaat namelijk als onderdeel van zijn routinetraining en revalidatie om zijn spieren sterker te maken en fit te blijven.  

Aanvullende informatie  

Het systeem waar we het over hebben is ontwikkeld door prof. Jocelyne Bloch, een neurochirurg in het universitaire ziekenhuis van Lausanne en prof. Grégoire Courtine, een neurowetenschapper aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Lausanne. 

Voor het systeem maken ze gebruik van een zachte, flexibele elektrode die bovenop de zenuwen van het ruggenmerg wordt gelegd (onder de wervels). De elektrode levert elektrische pulsen aan de zenuwen van het ruggenmerg die verschillende spieren in de benen en romp aansturen. De pulsen worden vervolgens aangestuurd door de software op een tablet die instructies geeft voor een bepaalde handeling, zoals staan, lopen of fietsen. 

‘’De elektrodes alleen zijn overigens niet genoeg om weer te lopen. Patiënten moeten hard trainen om stap voor stap verder te komen. Weer lopen is het moeilijkste wat een dwarslaesiepatiënt kan bereiken”, zegt Dave Marver van Onward Medical tegen het Eindhovens Dagblad. Daarbij heeft lopen voor sommige patiënten niet eens prioriteit. Rechtop kunnen staan, voorover kunnen buigen, het wegnemen van seksuele problemen of zelfstandig naar het toilet kunnen gaan. Het zijn dingen die in de toekomst misschien mogelijk zijn voor mensen met een dwarslaesie, met behulp van deze nieuwe elektroden.  

Ik legde de claim voor aan AZ Klina uit België, zij gaan over het medische aanbod qua neurostimulatie en weten aardig wat van de geplaatste elektroden af. Zij geven aan dat deze behandeling zeker mogelijk is, maar ‘tijdens de implantatiefase bestaat er weliswaar het risico op complicaties. Bloedingen en infecties zijn de meest voorkomende, maar gelukkig gebeurt dit bij minder dan 5 % van de gevallen. Een mogelijk ander probleem is verplaatsing van de elektroden, waardoor de stimulaties zich niet meer in het juiste gebied bevinden. Dit houdt dan ook in dat er een aantal leefregels nageleefd moeten worden zoals het vermijden van bepaalde houdingen en bewegingen. Dit om verplaatsing van de electrode te voorkomen.’ En ook al is deze ingreep van zo’n ongeveer twee uur al vele malen uitgevoerd, ‘toch is het met onder andere de techniek van Onward Medical en veel core training gelukt om een verlamd persoon weer te laten lopen, dat is erg bijzonder.’ 

Conclusie 

We kunnen concluderen dat het wel degelijk mogelijk is om na het plaatsen van elektroden in de ruggengraat weer te kunnen lopen. Al pakt deze ingreep bij iedereen anders uit en doen de elektroden zelf niet al het werk, want naast de ingreep is het namelijk erg belangrijk om hard te trainen zodat de spieren in de romp het lichaam omhoog kunnen houden. Ook bevestigen meerdere wetenschappelijke artikelen dat het zeker mogelijk is om een verlamd iemand weer te kunnen laten lopen met behulp van elektroden. De claim kan dus beschouwd worden als waar. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *