Hoe zit het met grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs?

Hoe zit het met grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs?

Afbeelding ter illustratie.

Laatst hebben er in verschillende sectoren incidenten plaatsgevonden met grensoverschrijdend gedrag. Het begon in The Voice Of Holland, daarna bij Ajax, De Telegraaf, in de politiek en zelfs bij de politie. Het zal ook waarschijnlijk in het onderwijs plaatsvinden. Waarom is dit nu zo allemaal in het nieuws en wat doen bestuurders van scholen om voor een veilig werkklimaat te zorgen?

Er was een grote groep van vrouwen die vervelende dingen hebben meegemaakt bij de Voice of Holland en jarenlang hun mond hielden. De dames voelden zich niet veilig genoeg, ervoor om alles naar buiten te gooien. De daders zijn allemaal personen met machtige posities. Maar door het Youtube-kanaal BOOS van Tim Hofman ging er een beerput open. Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en Ali B. kwamen door beschuldigingen in een slecht daglicht te staan. De normen en waarden zijn heel erg veranderd. Wat vroeger oké was geweest, wordt nu niet meer geaccepteerd. Naast een vertrouwenspersoon heb je ook een open gesprek nodig door het hele bedrijf. The Voice was niet de enige plek waar grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. Ook in de sportwereld gebeuren deze dingen. Marc Overmars de oud-technisch directeur, wordt ook verdacht van allerlei incidenten. Overmars stuurde dickpics naar vele vrouwelijke werknemers. Van onschuldig appcontact naar stalkend gedrag. Van ‘kan ik helpen’ tot en met ‘wie ben je’, ‘wat draag je’ en complimenten over het uiterlijk. Hier zie je weer een machtig persoon die de fout ingaat.

In de journalistiek komt het ook voor. Bij De Telegraaf wordt Mick van Wely verdacht van seksueel ongewenst gedrag naar meerdere vrouwen. Zelfs in de politiek. Dus wie zegt dat dit niet in het onderwijs gebeurt?

Zo gaat er nu in Vlaanderen een beerput open aan grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Zo werd een hoogleraar Archeologie van de Vrije Universiteit van Brussel op non-actief gesteld. Hij wilde seksuele fantasieën van vrouwelijke studenten weten. En hij dreigde hun carrières kapot te maken als ze niet naar hem luisterden. Aan de universiteit Gent zou een medewerker examenvragen hebben aangeboden in ruil voor seks. Aan de KU Leuven is ook een melding gedaan naar grensoverschrijdend gedrag. Bij LUCA School of Arts in Brussel mag een docent niet meer werken. Dit vanwege meldingen over seksuele intimidatie en seksuele aanranding bij de vorige werkgever.

Het hoger onderwijs in Nederland spreekt zich uit tegen grensoverschrijdend gedrag. Sociale veiligheid moet verbeterd worden. Een veilig werkklimaat voor studenten, medewerkers en bezoekers is belangrijk. Bewustzijn moet er komen, hulp en een veilige cultuur zijn belangrijke waarden om te verdedigen en om verder aan te werken. Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen zijn er een aantal middelen nodig. Denk aan het aanstellen van een vertrouwenspersoon, het gebruik van een gedragscode, handhavingsnormen, Code Goed Bestuur, gespreken voeren binnen de organisatie. Hiermee hoop je het aantal incidenten te kunnen reduceren.

Op Hogeschool Utrecht waren er tussen 2020 en 2021 incidenten als: agressie en geweld, pesten en discriminatie. In de cijfers wordt duidelijk dat geweld en dreiging het hoogst scoort, daarna pesten en als laatste discriminatie. Deze incidenten zie je veel terug bij de leidinggevende medewerkers. Op de HU is er een integriteitscode. Zorgvuldigheid, Transparantie, verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en rechtvaardigheid zijn belangrijke punten. Als je niet aan de integriteitscode van de HU houdt dan kan je als student worden gewaarschuwd of uitgeschreven. Medewerkers kunnen in handelen worden beperkt of op non-actief worden gesteld.

Zijn alle protocollen goed en moet er beleid worden aangepast?  Beleid werd aangepast toen de noodklok werd geluid aan het begin van de pandemie. ‘Een kwart van de studenten van de Hogeschool Utrecht voelt zich sinds het sluiten van de scholen vanwege het coronavirus mentaal niet goed. Ook zegt 79 procent door het digitale afstandsonderwijs de binding met de opleiding te zijn verloren.’ Nu lijkt dit probleem verholpen en nu duiken in verschillende sectoren het probleem van grensoverschrijdend gedrag op. Misschien zijn er vele universiteiten en hbo’s mensen die zich onveilig voelen? Moet het beleid hierop ook worden aangepast?

Hans de Clercq, directeur Instituut voor Media. Hij is de gast in de radio-uitzending van Voor Elk Wat Nieuws. We gaan hem bevragen over zijn bevindingen in het onderwijs naar grensoverschrijdend gedrag. Hoe kijkt hij naar incidenten in andere sectoren?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.