Fact-check: ‘BETERE VOORLICHTING OVER BEVALLEN KAN ZELFS DEPRESSIE VOORKOMEN’

Fact-check: ‘BETERE VOORLICHTING OVER BEVALLEN KAN ZELFS DEPRESSIE VOORKOMEN’

Ik kwam op de nieuwssite van De Linda het volgende artikel tegen: NVOG: ‘BETERE VOORLICHTING OVER BEVALLEN KAN ZELFS DEPRESSIE VOORKOMEN’. Dit artikel is beantwoord door Astrid Vollebregt, voorzitter van de NVOG. Toen ik de kop las kreeg ik er mijn vraagtekens bij, want in de tekst hadden ze het ook over een steekproef, maar onder hoeveel vrouwen de steekproef was ingezet stond er niet bij.

Omdat ik deze claim niet helemaal vertrouwde ben ik gaan kijken wie deze uitspraak precies had gedaan, deze kwam van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Ik ben op hun website gaan rondspitten naar een onderzoek of een rapport of iets dergelijks maar tevergeefs kon ik niks vinden. Ik heb ze gebeld en vroeg waar ze de informatie vandaan haalden en ze gaven aan het te hebben van gynaecologie.nl

Ik kwam hiertegen dat een traumatische bevalling ervoor kan zorgen dat je angst kan krijgen voor je volgende bevalling en zelfs depressief kan raken. We spreken van een traumatische bevallingservaring als de interactie of gebeurtenissen rondom de bevalling tot overweldigende negatieve emoties leiden bij de moeder, met een negatieve impact op haar gezondheid en welzijn. Vanwege de kans op traumatische bevallingen is het belangrijk om voorlichting te krijgen zeggen ze. Ook hier hebben ze het weer over de steekproef waar opnieuw nergens de aantallen van te vinden zijn.

Zwangerschapspsycholoog Aty Wijsman geeft aan dat er nog heel weinig bekend is over de relatie tussen de zwangerschap en psychologische termen. Aty is afgestudeerd in verloskundige en is afgestudeerd in gezondheidspsychologie. Na haar afstuderen heeft ze verschillende onderzoeken gedaan naar ervaringen van zwangeren binnen de zwangerschap zoals de angstbeleving van vrouwen voor en na 20-weken echo.

Aty vindt dat er meer aandacht mag komen voor psychologische voorlichting in plaats van de fysieke voorlichting, waar er momenteel meer van is. Ze heeft meegemaakt dat psychische voorlichting bij vrouwen, zoals yoga of mindfulness, ontzettende invloed had op de bevalling. Als je goed voorgelicht bent kan je beter weten wat je kan verwachten. Ook voorlichting voor na de zwangerschap kan helpen om makkelijker door je zwangerschap heen te gaan. Wel zegt Aty dat voorlichting een beetje objectief is, de één heeft het meer nodig dan de ander en welke voorlichting er dan precies gegeven wordt speelt ook een rol. Als er dan betere voorlichting zou moeten komen zou dat het best kunnen via een verloskundige.

De stelling op zichzelf vindt Aty een beetje discutabel aangezien er niet echt uitgelegd is waar deze claim op gebaseerd is: ‘’Natuurlijk kan extra voorlichting geen kwaad en al helemaal niet psychologische voorlichting, maar om het zo te zeggen klopt niet helemaal. Ze hadden het beter anders kunnen verwoorden.’’ Je kan van deze claim dus niet met 100% zekerheid zeggen dat hij waar is, het geld namelijk niet voor elke vrouw. Wel wordt geadviseerd psychologische voorlichting meer in te voeren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *