Fact – Check: 38% van de leeftijdsgroep 35 tot en met 44 jaar zou minder snel breken met zijn partner door de huidige overspannen woningmarkt

Fact – Check: 38% van de leeftijdsgroep 35 tot en met 44 jaar zou minder snel breken met zijn partner door de huidige overspannen woningmarkt

Foto: Afif Kusuma, Unspash.com

Toen ik vrijdag 11 februari het nieuws ging checken kwam ik een interessant stuk tegen in De Telegraaf. De kop luidt: ‘Onderzoek: woningnood houdt stellen met relatieprobleem bij elkaar.’ De claim luidt:  38% van de leeftijdsgroep 35 tot en met 44 jaar zou minder snel breken met zijn of haar partner door de huidige overspannen woningmarkt. Is het zo dat door de huidige woningnood stellen bij elkaar blijven?

Aan het begin van de coronacrisis gaf de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) aan dat er een stijging zou komen van stellen die gaan scheiden. Dit zou te maken hebben met de lockdown. Niet alleen de woningmarkt maar vooral corona zou hier een rol in spelen. Zo heeft Munthypotheken een onderzoek gedaan onder 1000 respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat 38% tussen de 35 en 44 jaar bij elkaar blijft door huidige woningmarkt. Volgens Munthypotheken komt het deels doordat stellen niet goed zijn voorbereid op een hypotheek en een eventuele scheiding. Directeur Ellen Hensbergen van Munt Hypotheken geeft aan dat koppels met een overwaarde op hun huis ook in de problemen komen. ‘Als je in dezelfde buurt wilt wonen, is dat vaak financieel niet haalbaar’.

Uit het onderzoek blijkt dat 380 mensen (38%) van de 1000 respondenten tussen de 35 en 44 jaar bij elkaar blijven terwijl ze dat dus eigenlijk niet willen. Is dat wel zo? Heeft dit wel te maken met de woningnood in Nederland?

Ik stelde de claim voor aan relatietherapeute Caroline Schoenmakers. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van relaties. Het is haar gelukt om als echtpaar te scheiden en als gelukkige ouders verder te gaan voor haar kinderen. ‘Dit onderzoek klinkt logisch. Ik kan bevestigen dat de toename van het aantal aanmeldingen groot is, maar in mijn optiek is dat meer te verklaren door corona. Normaliter is er een piek in aanvragen na de zomervakantie en na de feestdagen omdat stellen dan geconfronteerd worden met wat er is of juist niet meer is.’ Corona in combinatie met de overspannen woningmarkt zou het probleem kunnen zijn. ‘In de lockdown werd alles uitvergroot omdat men samen thuis was, geen escapes had en de slechte relatie zichtbaar en voelbaar was.’ De 38% in deze leeftijdscategorie valt ook te verklaren. Zo geeft relatietherapeute Ingrid de Jong aan dat stellen die tussen deze leeftijd vallen, bij elkaar blijven voor de kinderen. Het is voor een vrouw die partime werkt en meerdere kinderen heeft niet mogelijk om aan een huis te komen. ‘De situatie bepaalt voor jou de keuze die je moet maken, terwijl dat niet jouw keuze is. Het is een uitzichtloze situatie.’

Conclusie

We kunnen concluderen dat stellen inderdaad minder snel breken met elkaar. Volgens de relatietherapeuten is dit niet alleen door de overspannen woningmarkt, maar is de coronacrisis van grote invloed. Caroline kon bevestigen dat stellen minder snel uit elkaar gaan. De 38% is vanuit dat specifieke onderzoek, maar Caroline kon concluderen dat het steeds vaker voorkomt binnen de doelgroep van 35 tot 44 jaar. De claim zie ik als deels waar. Deels omdat de 38% niet specifiek te checken valt.

Over de auteur

Fenna Monteiro

Ik ben Fenna Monteiro, 22 jaar oud en studeer journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding. Op deze persoonlijke site plaats ik mijn producties. Neem gerust een kijkje! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *