Overleden apen met Neuralink-breinchips broodje-aapverhaal?

Overleden apen met Neuralink-breinchips broodje-aapverhaal?

“15 van de 23 apen met Neuralink-hersenchips van Elon Musk overleden”. Dat is de kop van een ‘nieuws’-Instagrampagina, namelijk Rapnieuws. Het is een kop die de aandacht trekt. Valt terug te zien aan de post, 240 mensen reageerden. Velen met medelijden voor de apen en andere met veel haat voor Musk. Zitten ook een paar mensen tussen die van alles gelezen hebben en dit nu delen met de rest. Maar, ik kom geen opmerking tegen van mensen die twijfelen of dit klopt. 

Toch maar even googelen denk ik, de kop zorgt bij mij voor wat vraagtekens. Om te beginnen bij het begin, wat is Neuralink? Het internet vertelt met dat dit het hersenchip-bedrijf van Elon Musk is. Het Instagram account dat het nieuwsbericht geplaatst heeft verwijst naar de New York Post als hun nieuwsbron. Het nieuwsbericht van de Post begint al anders, in de kop hebben ze al ‘allegedly’ staan, ofwel ‘beweerd’. Dat de apen slecht behandeld werden is dus nog niet bevestigd. Dat had ik niet afgeleid aan de kop van Rapnieuws.

Het artikel gaat verder over het feit dat het Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), een non-profitorganisatie die zich inzet tegen dierenleed, een klacht ingediend heeft bij het Amerikaanse ministerie van landbouw tegen Neuralink. Volgens het PCRM zouden bij de testen die op de apen tussen 2017 en 2020 bij de universiteit van Californië gedaan werden de apen niet goed behandeld zijn. Velen van hen zouden euthanasie ondergaan hebben na een verkeerde reactie op geplante elektroden. Ik zie tussen dit artikel en de kop van Rapnieuws wel wat overeenkomsten, maar dat zegt nog niet dat het klopt.

Ik zoek verder en vind een artikel van PCRM zelf. Hierin leggen ze uit dat ze hun klacht baseren op documenten die ze verkregen hebben door eerst naar de rechter gestapt te zijn. Ook hier hebben ze het over 23 apen die meededen aan het experiment. Ze benoemen hier niet expliciet het aantal overleden apen of het aantal apen dat het overleefden. Echter zegt het PCRM verder in het artikel dat, naast de apen die inderdaad overleden zijn als gevolg van de chips, er ook een aantal apen euthanasie ondergingen voor ze überhaupt aan het experiment meededen. Dat als gevolg van bijvoorbeeld verslechterende gezondheid. Dit zou betekenen dat de claim van Rapnieuws al niet zou kloppen. Jeremy Beckham, een researchcoördinator bij het PCRM, verteld aan Business Insider dat van de 23 apen er zeven zijn die het overleefd hebben. Met wat snel hoofdrekenen kom ik dan uit op zestien overleden apen in plaats van de vijftien die in de kop van Rapnieuws genoemd worden.

Neuralink heeft zelf ook in een statement op de claim gereageerd, zij melden acht overleden apen. Twee daarvan zouden gepland euthanasie ondergaan zijn om ‘belangrijke historische data te vergaren.’ Zes anderen ondergingen euthanasie op advies van veterinair personeel. Eén van de zes door operatieve complicaties, en een ander door een apparaatfout. De vier anderen hadden een ontsteking na ‘vermoedelijke apparaat-geassocieerde’ infecties. Dit zou betekenen dat er volgens hun nog vijftien apen zijn die nog leven.

Pieter Roelfsema, hoogleraar neurowetenschappen en leidinggevende binnen NeuroTechNL, vindt de claim lastig te beoordelen omdat ze gedaan worden door een activistische groep. Echter ziet hij wel wat aanknopingspunten tussen de uitspraken van het PCRM en het statement van Neuralink. Zo zegt Neuralink zelf inderdaad dat er bij een aantal apen complicaties opgetreden zijn zoals infecties.

De claim is lastig te beoordelen. Dat vind ik vooral omdat de partijen met de meeste informatie en de meeste onderzoeken ook de partijen zijn die allebei belangen hebben. Het PCRM omdat zij tegen testen op dieren zijn en Neuralink riskeert hier natuurlijk ontzettend veel gezichtsverlies. Wat wel vast te stellen is, is dat er apen overleden zijn als gevolg van de uitgevoerde testen. Dit bevestigt zowel het PCRM als Neuralink zelf. Echter zit er tussen beide verhalen een verschil van ongeveer zeven apen, elk in het voordeel van de organisatie. Concreet hoeveel apen de testen dus overleefd hebben is niet te zeggen. Wat wel te zeggen is, is dat de claim dat alle apen die overleden zijn een Neuralink hersenchip hadden niet waar is. Sommigen hebben al euthanasie ondergaan voordat zij meededen aan het experiment. Daarmee beoordeel ik de claim van Rapnieuws gedeeltelijk onwaar en gedeeltelijk onduidelijk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.