Acht gouden medailles te danken aan de Nederlandse schaatscultuur

Acht gouden medailles te danken aan de Nederlandse schaatscultuur

Bron: Anne Fleur Manten. Schaatsbaan Utrecht, Vechtsebanen

De Olympische winterspelen 2022 zijn afgelopen. Wij hebben net zoals voorgaande jaren de meeste medailles gewonnen met het schaatsen. Maar liefst alle acht gouden medailles die we in 2022 hebben gewonnen komen door het schaatsen! Nederland is enorm sterk in de schaatssport. Hoe komt het nou dat de Nederlanders in schaatsen zo sterk zijn? Oud olympisch schaatser Lotte van Beek, radio 1 presentator Tom van ’t Hek en bewegingswetenschapper Kristel Lankhorst beantwoorden deze vraag. 

Lankhorst zegt dat dat niet alleen komt door de techniek van onze schaatsers maar ook juist door onze schaatscultuur. Toch zijn wij sterker dan Scandinavië, waar ook veel geschaatst wordt. Dat komt dan juist wel weer door de techniek, zegt oud Olympisch schaatser Lotte Van Beek. 

Van Beek heeft in 2014 Olympisch goud gewonnen met het ploegschaatsen. Zij vertelt over hoe zij is begonnen als schaatser, de nostalgie, de Elfstedentocht en de concurrentie. Radio 1 presentator Tom van het Hek presenteert al meer dan 15 jaar langs de Lijn. Deze uitzending gaat het om alle sporten dus hij heeft er zeker wat van gezien. Hij vertelt over hoe het kan dat ieder land één sport heeft waar zij heel goed in zijn. 

Bewegingswetenschapper Kristel Lankhorst praat erg enthousiast over het Nederlandse schaatsen. “Het schaatsen is er bij ons Nederlanders met de paplepel ingegoten.” Zelf schaatst ze ook wel eens. “Het is een heerlijke sport.” Een van de voornaamste redenen dat wij als Nederlanders zo sterk zijn in schaatsen komt volgens Lankhorst omdat wij een schaatscultuur in Nederland hebben. Dat houdt in dat vanaf kinds af aan er al veel mogelijkheden zijn om te schaatsen. Er zijn veel kunstijsbanen in Nederland. “De schaatsers die je nu op tv ziet werken als een soort inspiratiebron voor de jonge schaatser om het net zo goed of beter te doen. Zij kijken op naar hun idolen. Zo ontstaat er veel concurrentie en dat zorgt ervoor dat er veel toppers zijn. Een andere reden dat Nederland sterk in het schaatsen is, is dat in Nederland de schaatser gesponsord worden en dus niet ernaast hoeven te werken of een opleiding te doen. Dat betekent dat ze meer tijd hebben om te trainen en dan word je automatisch beter.”

Van Beek en Van ‘t Hek beantwoorden de vraag: Hoe kan het dat Nederland zo sterk is in schaatsen?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *