‘Eindelijk komt er een eind aan deze wanpraktijken’

‘Eindelijk komt er een eind aan deze wanpraktijken’

Bijpassende quote over het zijn van homoseksueel (gay)

Op 14 februari kondigde coalitiepartijen VVD en D66 een initiatiefwetsvoorstel aan om homogenezingstherapie te verbieden en strafbaar te stellen. Dit doen zij nadat er al jarenlang een Kamermeerderheid voor zo’n dergelijke verbod is.

Homogenezing, ook wel conversietherapie, is bedoeld om de gevoelens van homoseksuelen, vaak op jonge leeftijd, te onderdrukken. Het wordt nog door 15 organisaties aangeboden in Nederland, vooral in streng christelijke milieus.

Belangenorganisaties als COC zetten zich al jaren lang in om paal en perk te stellen aan deze therapie. Door onder meer regenboogstembusakkoorden te sluiten rond de verkiezingen. In 2017 en 2021 hebben telkens acht partijen hieraan hun steun betuigt. Kritiek hierop komt vaak van de christelijke en conservatieve partijen. Zij vinden dat het nog altijd een vrije keuze moet zijn om conversietherapie aan te bieden en er aan deel te nemen.

Consultant Diversiteit en Inclusie, Roy Dongen, reageert op dit nieuws en benadrukt het belang ervan dat ook de strafbaarstelling erdoorheen komt. Het wetsvoorstel wordt binnenkort ingediend waarna er in zowel de Tweede als Eerste Kamer over gestemd zal worden.

Over de auteur

Jelmer Koper

Radiojournalistiek is echt mijn ding. Altijd bezig met het nieuws offline én online. Vrijwilliger bij de lokale radio-omroep ZFM Zandvoort en het multimediale platform Zandvoort Inside. Afwisseling tussen verdiepende producties en het dagelijkse, snelle nieuws spreekt mij aan. Politiek, activisme en maatschappelijke conflicten zijn onder andere thema’s die in mijn straatje passen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.