Rutte zegt sorry tegen Indonesië, emoties bij nabestaanden van KNIL militairen

Rutte zegt sorry tegen Indonesië, emoties bij nabestaanden van KNIL militairen

Op donderdag 18 februari kwam het Rapport: Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 uit. Vijf jaar lang hebben 115 onderzoekers onderzoek gedaan naar het geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.  

Uit het onderzoek kwamen een aantal conclusies. Zo zouden Nederlandse militairen structureel excessief geweld hebben gebruikt tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Ook zou Politiek Den Haag het geweld stilzwijgend hebben goedgekeurd. Voor de nabestaande en de nog overgebleven KNIL militairen zijn het harde conclusies.  

Rutte heeft na aanleiding van het rapport zijn excuses aangeboden aan Indonesië. Dit wekte veel emoties op bij de nabestaanden van de KNIL.  

Ik spreek met Peter Doup, zoon van een oud KNIL Militair, hij vertelt wat hij vindt van de conclusies die uit het rapport zijn gekomen. Ook spreek ik met Ray Agerbeek, hij vertelt wat hij vind van de excuses van Rutte.  

 

Over de auteur

Fenna Monteiro

Ik ben Fenna Monteiro, 22 jaar oud en studeer journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding. Op deze persoonlijke site plaats ik mijn producties. Neem gerust een kijkje! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.