De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is begonnen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is begonnen

Vannacht is dan toch gebeurt wat al weken lang in de media besproken wordt, de dreiging die op de loer lag. Rusland is Oekraïne binnen gevallen. Poetin vertelde rond 04.00 in een onverwachte oorlogsverklaring dat hij de bedreigingen vanuit Oekraïne niet langer kon tolereren. 

Wat opvallend is, is dat verschillende media melden dat Poetin deze toespraak niet live hield. Hij zou deze maandag al opgenomen hebben, ongeveer drie dagen voor de inval. Dit blijkt uit de metadata van de video. Kort hierna werden in verschillende steden van Oekraïne explosies gemeld. Waaronder Kiev, Charkov en Odessa. 

Zelensky, de Oekraïense president, riep mensen op om ‘niet in paniek te raken.’ Veel mensen willen vluchten en trekken nu richting de buurlanden. Een grote groep mensen is nu onderweg naar Polen. Duitsland heeft al uitgesproken bij te willen springen als er veel Oekraïners naar Polen vluchten. Ook zijn er in de regio’s rondom onder andere Charkov en Marioepol een aantal evacuatie-operaties opgezet. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten. Zij hebben dienstplicht en moeten meevechten tegen Rusland. Verder worden alle inwoners die in staat zijn een wapen te dragen opgeroepen om zich aan te sluiten bij de strijdkrachten. 

De inval wordt sterk afgekeurd door het Westen. Er worden al met meerdere sancties voor Rusland gedreigd. Premier Rutte had er het volgende over te zeggen; “Deze daad is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Dit is een bedreiging voor de stabiliteit van Europa en de hele wereld.” Ook gaf hij aan maximale sancties tegen Poetin en zijn regering te willen. Er zullen nog geen Nederlandse militairen naar Rusland gestuurd worden, Rutte wil benadrukken dat Nederland namelijk niet in oorlog is met Rusland. Duitsland heeft al gezegd dat gascontracten tussen Duitsland en Rusland ondenkbaar zijn en Russische banken kunnen afgesloten worden van Europa. Wat we al merken is dat de prijs van ruwe olie voor het eerst sinds 2014 boven de 100 dollar gestegen is en de AEX-index is gekelderd sinds de Russische invasie. 

Niet iedereen in Rusland zelf  is het met de invasie eens, zij zijn de straat opgegaan om te protesteren. Deze anti-oorlogsdemonstraties in Russische steden werden snel tot een halt geroepen. Ongeveer 1400 mensen zijn opgepakt. 

Ook is er veel speculatie over een derde wereldoorlog. Rusland zelf zegt Oekraïne niet te willen bezetten, maar het land moet volgens hun wel ‘gedemilitariseerd’ worden. Dat zei een woordvoerder van het Kremlin. Het moet een “neutraal land worden waar geen offensieve wapens gestationeerd zijn.”

Om jullie even terug te nemen naar waar dit conflict begonnen is… 

Toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteen viel werd Oekraïne onafhankelijk. Hier zitten twee kanten aan. Het Oekraïense nationalisme zit in het oosten minder diep dan is het westen. Daarom verliep de overgang van democratie en kapitalisme niet erg soepel. vooral in het Oosten verlangde ze naar stabiliteit zoals voorheen. Tijdens de Oranjerevolutie in 2004, gingen duizenden Oekraïners de straat op, omdat ze streefde naar meer integratie met Europa, daarnaast was het gericht tegen de corruptie en invloed van Rusland. 

In 2008 begon Oekraïne met het proberen lid te worden van de NAVO ook Georgië deed pogingen om lid te worden. Hiernaast begonnen er gesprekken over het lid worden van de Europese Unie. In 2014 trok de Oekraïense regering zich af van deze gesprekken. Dit zorgde voor demonstraties onder het volk waarbij veel demonstranten gedood werden. Na deze gebeurtenis vlucht de Oekraïense president naar Rusland door de goede banden met Moskou. 

Het schiereiland van Oekraïne ‘’de Krim’’ werd in 2014 bezet door Rusland en geannexeerd. Dit zorgde voor een opstand in de Oekraïense Regio Donbass, waarna Pro-Russische separatisten de macht grepen in Donetsk en Loehansk. Door het vredesverdrag van Minsk II werd het geweld verminderd, maar aan het einde van 2021 waren er alsnog 13.000 doden gevallen. In 2021 geeft de Russische president Poetin het teken dat de troepen Donetsk en Loehansk binnen moeten vallen. Uiteindelijk zet hij op 24 februari 2022 de aanval in op de rest van Oekraïne. 

Geschreven door: Kim van den Berg & Lily Sophie Maigret

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.