‘Volt wordt pijnlijk geconfronteerd met eigen principes’

‘Volt wordt pijnlijk geconfronteerd met eigen principes’

Een optocht in 2020 van Volt-aanhangers | Foto: Volt Nederland

Het nieuws dat het Volt-bestuur in alles verkeerd heeft gehandeld bij het schorsen van Kamerlid Gündogan komt de partij wel heel slecht uit een week voor de verkiezingen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen schrijft journalist Chris Aalberts onder meer een interview reeks met een aantal van de tien lokale kandidaten voor de gemeenteraad. We spreken met hem over die dynamiek tussen landelijk en lokaal:

Over Chris Aalberts

Chris Aalberts is een gevestigde politiek journalist die op zijn geheel eigenwijze te werk gaat in zijn verslaggeving. Ook is hij docent politieke communicatie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, gespecialiseerd in onderzoek naar relatie tussen burgers en politiek. Naast dat hij, vooral op Twitter, zeer actief schrijft over het dagelijkse politieke nieuws volgt hij de dynamiek binnen partijen ook op de voet. Zo gaat Aalberts zelf op onderzoek uit bij Forum voor Democratie. Waar hij nog voordat de denktank veranderde in de partij aanwezig was bij partij bijeenkomsten als observator. Hieruit presenteerde Aalberts in november 2020 het boek ‘De partij dat ben ik – De politieke beweging van Thierry Baudet’.

Nu is Chris Aalberts sinds kort een nieuw projectje begonnen: Volt. Deze partij staat voor verbinding en een Europese kijk op politiek. Maar staat ook bekend om de genuanceerde toon van politiek bedrijven. Dat is iets dat deze journalist fascineert, zo vertelt hijzelf. “Het lijkt allemaal best wel op wat er al is. Waarom zijn zij er dan?” Daarom verraste Aalberts de uitslag van 3 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen hem enorm. Ook bij deze partij schrijft hij op basis van observatie en verslaggeving van partijevenementen artikelen.

“Onderzoek politiek die voor het grote publiek onzichtbaar blijft. Ik registreer wat er gebeurt, praat met direct betrokkenen en bevraag hun perspectieven,” beschrijft Aalberts zijn invulling van journalistiek.

Eerder was er al veel te doen over de kandidatenlijsten. Volt liet in november vorig jaar namelijk weten niet mee te zullen doen in Groningen vanwege een tekort aan vrouwelijke kandidaten. De partij hanteert namelijk een 50/50 diversiteitsbeleid voor de kandidatenlijsten. Dit bleek een besluit van landelijk bestuur te zijn. “Daarmee zie je meteen de invloed die de landelijke partij heeft op de splinternieuwe lokale afdelingen”, aldus Aalberts.

Lees ook: ‘Volt bestuur wil leren van gemaakte fouten’

De invulling van de partijcultuur komt nogmaals pijnlijk naar boven wanneer in februari Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan wordt geschorst vanwege meldingen van vermeend grensoverschrijdend gedrag. Een onderzoek zou worden ingesteld maar tot die tijd kon Gündogan haar werk niet meer uitvoeren. Aangezien zij eigenlijk het enige Volt-Kamerlid is met een gezicht en duidelijke uitgesproken mening, leidde dit nieuws tot veel ophef. Gündogan laat twee weken terug weten een kort geding aan te spannen tegen Volt.

Een kort geding vanwege smaad en laster. Het geschorste Volt-lid is namelijk van mening dat zij niet is geïnformeerd over de aantijgingen en het handelen van de partij zou bovendien ‘volledig langs haar’ zijn gegaan. Chris Aalberts ziet dit als een tekenend incident voor het gebrek aan ‘kwalitatief bestuur’. “Onder meer Laurens Dassen en bestuurslid Reinier van Lanschot denken dat dat zij zomaar deze beslissing hebben mogen nemen. Zij zijn daarnaast geconfronteerd met hun eigen principes.”

De conclusie uit het kort geding werd woensdag 9 maart duidelijk. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Als Gündogan ook maar een beetje gelijk krijgt, brengt dat Volt enorme schade aan. Zeker als je ziet dat ze tot nog toe geen bereidheid tonen om van standpunt te veranderen,” constateert Aalberts. Dat bleek dus zo te zijn. En niet een klein beetje gelijk ook. Volt moet Gündogan per direct weer toelaten tot de fractie. Daarnaast zou de partij ‘onrechtmatig’ hebben gehandeld. Voor dit alles is Volt Gündogan ook een schadevergoeding verschuldigt van 5.000 euro. Gündogan zegt in een persoonlijke verklaring heel opgelucht te zijn met het vonnis van de voorzieningenrechter.

Chris Aalberts analyseerde dit nieuws van gister via een aantal Tweets. Waarvan dit ‘draadje’ een voorbeeld is, waarin het handelen van het Volt-bestuur naar voren komt. Zowel in aanloop naar als naar afloop van de uitspraak van de rechter. Ook publiceerde hij donderdagochtend een kritisch stuk over het functioneren van het Volt-bestuur.

[embed]https://twitter.com/ChrisAalberts/status/1501636498755575810?s=20&t=islpi2uTjPKfFEhnkqXLiw[/embed]

Over de auteur

Jelmer Koper

Radiojournalistiek is echt mijn ding. Altijd bezig met het nieuws offline én online. Vrijwilliger bij de lokale radio-omroep ZFM Zandvoort en het multimediale platform Zandvoort Inside. Afwisseling tussen verdiepende producties en het dagelijkse, snelle nieuws spreekt mij aan. Politiek, activisme en maatschappelijke conflicten zijn onder andere thema’s die in mijn straatje passen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *