Fijn dat mensen hun vrijheid terug hebben. Maar hoe gaat het met de zorgmedewerkers?

Fijn dat mensen hun vrijheid terug hebben. Maar hoe gaat het met de zorgmedewerkers?

Vanaf 25 februari zijn er nieuwe versoepelingen gekomen. Mensen zijn blij hun vrijheid teruggekregen te hebben terwijl sommige zich zorgen maken over een nieuwe golf en de grootste klap. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn ruim 66.000 nieuwe corona besmettingen geregisseerd. De vraag is of de zorg dit kan handelen als het zo doorgaat?

PGGM&CO heeft in samenwerking met Stichting IZZ bijna 2000 mensen die in de zorg en welzijn sector werken gevraagd hoe zij het nu ervaren. Bijna de helft zegt dat ze nu al een hoge werkdruk hebben en een derde zegt dat zij de komende maanden een nog hogere werkdruk verwachten.

Dit komt merendeels uit het loslaten van de coronamaatregelen geven de zorg en welzijnsmedewerkers aan. Ook is er sprake van geplande inhaalzorg. 

Zorg en welzijnsmedewerkers hebben het de afgelopen 2 jaar moeilijker dan werknemers in andere sectoren gehad. Ze zijn fysio en mentaal minder sterk en ze hebben minder energie over. Wat zorgwekkend is, is dat zorgmedewerkers veel minder voor zichzelf zorgen. Ze gaan bijvoorbeeld minder naar een psycholoog of een fysiotherapeut. 

PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook de effecten van corona op de fitheid van de medewerkers onderzocht.

Bij de helft van de zorgmedewerkers worden de lichamelijke of psychische klachten veroorzaakt of verergerd door het werk. 14% voelt zich vaak of altijd moe en uitgeput. De hoge werkdruk en een ongezond werksfeer zijn de grootste boosdoeners. Ook slapen 25% van de medewerkers slecht. 37% van de zorg en welzijnsmedewerkers is besmet geweest en 29% daarvan heeft nog klachten overgehouden.

‘’We moeten weer rekening houden met dat er een nieuwe piek komt. Als we niet landelijk krijgen van wat we in Brabant hebben gehad dat de helft van het personeel in een keer besmet is geraakt, kunnen we het denk ik wel redden.’’ Zegt, Stefan ambulanceverpleegkundige.

‘’Ik denk dat mensen niet meer de coronamaatregelen kunnen handelen. Er komt agressiviteit bij’’ vertelt hij verder.

Van de overheid verwachten medewerkers vooral meer financiële waardering en verlaging van de registratiedruk.’ Volgens Anouk Ten Arve, Programmamanager gezond werken bij Stichting IZZ liggen hier nog kansen voor verbetering.  Een derde van de zorgmedewerkers geeft aan dat ze niet genoeg steun en hulp rondom corona te bieden krijgen. Als werkgevers en organisaties hun werknemers steunen zijn er aan het eind van de het pad minder uitgeputte mensen.

Werknemers in de zorg rapporteren relatief vaak dat ze in hun werk worden geconfronteerd met agressie en geweld van patiënten, cliënten of hun familieleden. Twee op de drie hebben daar mee te maken gehad. In veel gevallen ging het om schelden of schreeuwen (in 87 procent van de gevallen), maar ook om lichamelijke agressie (42 procent) en pesten (41 procent). Bedreiging of intimidatie, seksuele intimidatie of discriminatie kwamen minder vaak voor. Dit Meldt het CBS.

Dat emotioneel werk kan veel van je werken moeten we vaststellen. Niet alleen op je werk. Als mensen thuis zijn, is niet gelijk de druk van ketel. Mensen die in de zorg werken zijn bijvoorbeeld vaker mantelzorger dan mensen in een andere beroepsgroep. Ongeveer de helft van de mantelzorgers in Nederland werkt in de zorg of heeft in de zorg gewerkt, blijkt uit cijfers van zorg voor beter.

Na al deze verhalen en cijfers moet er gezegd worden dat Zorgmedewerkers met hun hart en ziel dag en nacht werken en zeer belangrijk zijn voor het land en waarderen de werknemers in de zorg- en welzijnssector hun werk. Op basis van de cijfers van CBS is een overgrote meerderheid (78 procent) tevreden tot zeer tevreden met hun werk. Ruim 90 procent vindt het werk inhoudelijk leuk en 78 procent vindt de sfeer op de afdeling plezierig. Over de loopbaanperspectieven is er minder tevredenheid. Minder dan de helft (44 procent) was het eens met de stelling ‘Ik heb voldoende loopbaanperspectieven op mijn werk’.

http://

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.