Gast Frank Deconinck over jodiumtabletten tijdens een nucleaire aanval

Gast Frank Deconinck over jodiumtabletten tijdens een nucleaire aanval

Jodiumtabletten; waarom zijn deze opeens zo populair? Overal in de media staat iets anders: de jodiumtabletten zouden ons volledig beschermen tegen een nucleaire aanval maar zouden ons weer niet beschermen wanneer we deze preventief slikken. Wat is waar en waarom is dit nu zo in het nieuws?

Tot iedereens grote schrik besloot Poetin naar aanleiding van de ‘onvriendelijke’ stappen en ‘agressieve verklaringen’ die de westerse landen hebben gegeven sinds de invasie van Rusland in Oekraïne. Dit kondigde hij op 27 februari 2022 aan. Op dit moment is er nog geen sprake van een enorme dreiging, het enige wat wij weten is dat Poetin deze vanuit zijn geïsoleerde bunker geactiveerd heeft. Wanneer hij er zodanig mee gaat dreigen dat de situatie gevaarlijk wordt, is er dan iets wat ons kan redden van de radioactieve stoffen die dan vrijkomen? 

Op verschillende media staat dat jodiumpillen ons reddende middel zouden kunnen zijn. Niet voor alle radioactieve stralingen maar wel tegen het radioactief jodium. Frank Deconinck is in deze radio uitzending één van de gasten en vertelt hier meer over. 

Deconinck studeerde aan de Universiteit Gent en werd hierna leraar geschiedenis in de toenmalige Belgische kolonie Congo. In 1975 besloot hij zijn carrière in de Belgische diplomatie te beginnen. Hij was ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van 1977-1978, hierna werd hij raadgever bij de ambassade in Kenia. Hij ging door als raadgever bij de ambassade in Senegal van 1987-1989, hierna kreeg hij dezelfde functie maar dan in Aja voor drie jaar. Van raadgever ging hij weer naar ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van 1992-1994. Als laatste werd hij ambassadeur in Rwanda voor drie jaar en hierna in Congo voor nog drie jaar. Deconinck is lang actief geweest in de Belgische diplomatie.

Tot zover wat achtergrond van Frank Deconinck. Hij is een geschikte gast geweest voor dit onderwerp aangezien hij momenteel professor is aan de Vrije Universiteit van Brussel in Medical Physics met verdieping op onder andere nucleaire medicijnen. 

Uit het voorgesprek wat ik met hem voerde kwam al een antwoord uit. De factcheck die ik naast deze gast heb gedaan over hetzelfde onderwerp kon ik hiermee beantwoorden. Ook in de radio uitzending vertelt Deconinck dat bij een nucleaire aanval radioactief jodium vrijkomt. Dit slaat aan op de schildklier die in de nek zit en kan deels verholpen worden met jodiumtabletten. Deze tabletten werken alleen voor jonge kinderen en mensen tot 40 jaar. Boven de 40 jaar is de kans op schildklierkanker niet groot, deze is het grootst bij baby’s, kinderen en personen tot de 40 jaar. Het preventief slikken van jodiumtabletten zorgt voor ernstige bijwerkingen, één van de bijwerkingen is dat het lichaam het jodium als een soort spons opneemt waardoor, als er daadwerkelijk een nucleaire aanval is, het lichaam niet genoeg antistoffen geeft omdat deze al helemaal vol zit met jodium en niet een soort boost geeft in één keer. De jodiumtabletten werken het beste wanneer deze drie uur voor een nucleaire aanval worden ingenomen. Dit is natuurlijk onmogelijk omdat men nooit kan plannen wanneer er een nucleaire aanval komt. Dat er nu zo een hype hangt rondom de jodiumtabletten is eigenlijk nergens voor nodig. Preventief slikken heeft geen zin en de overheid zal een bevel geven als mensen deze pillen moeten inslaan. Dit bevel zal dan overal op het nieuws, radio en noem zo maar op gemeld worden dus is niet mogelijk om te missen. 

Naast dat deze pillen ons niet volledig beschermen tegen een aanval vertelt Deconinck ook dat de kans op een nucleaire aanval überhaupt niet groot is. Volgens hem is de angst die velen hebben gecreëerd hiervoor nergens voor nodig. Wanneer Poetin besluit de nucleaire wapens te activeren hebben zij ook zichzelf ermee aangezien Rusland dan ook verwoest wordt.

Frank Deconinck vertelt meer en uitgebreider hierover in de aflevering.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.