Eerste Apple event van 2022: prestaties zijn beter dan ooit

Eerste Apple event van 2022: prestaties zijn beter dan ooit

Op 8 maart was voor het voor veel Tech liefhebbers eindelijk zover. Techbedrijf Apple gaf zijn jaarlijkse presentatie waarin ze een serie aan nieuwe producten aankondigden. Tijdens de presentatie werden de nieuwe iPhone en iPad geïntroduceerd, maar stond de spotlight voornamelijk op de gloednieuwe Mac.

Sinds COVID-19 vinden de events via een videopresentatie plaats, waardoor er geen live publiek aanwezig mag zijn. Tech journalist Erwin Van der Zande is normaal gesproken wel bij zo’n event aanwezig omdat voornamelijk journalisten in het publiek mogen zitten. ‘Normaal ben ik dan een week kwijt vanwege het reizen, en nu bekijk ik het gewoon thuis. Ik vind dat Apple er een goede show ervan heeft gemaakt, maar mij viel het wel op dat ze niks vertelde over de situatie in Oekraïne’.

IPhone in een nieuw jasje
Het event begon met een introductie van CEO Tim Cook. Na een korte terugblik op vorig jaar begon Cook te praten over de iPhone. Het eerste wat aan bod kwam was dat de iPhone 13 en de pro variant, allebei een groen jasje zouden krijgen. De iPhone 13 werd vorig jaar in september al gelanceerd, maar volgens Cook was de vraag naar de telefoon zo groot dat het in een extra nieuwe kleur wordt uitgebracht.

De goedkopere versie van de serie, genaamd de iPhone SE, werd daarna geïntroduceerd. In het verleden heeft Apple al meerdere versies van de SE uitgebracht Volgens Tech journalist Erwin Van der Zande is de SE wel de goedkoopste versie van de iPhone serie, maar is het in vergelijking met de vorige versie wel 50 euro duurder geworden in Nederland. “Hij gaat 530 euro kosten. Dat is alsnog een hoop geld, maar de helft zo duur als de iPhone 13 Pro”.

De iPhone SE staat voor ‘Special Edition’ en is voornamelijk bekend door zijn lage verkoopprijs. Qua design is de goedkopere variant een stuk ouderwetser vergeleken met de huidige iPhones, doordat het gebruik maakt van een thuis knop en een vingerscan. Dat betekent dat de telefoon niet uit een volledig scherm bestaat, en ook geen Face ID bevat. “Ondanks het wat oudere model, zit er wel de allernieuwste chip in die ook in de allerduurste iPhone zit. Dat betekent dat je wel tot 5 jaar ondersteuning kan verwachten. Maar het is zeker geen telefoon voor mensen die de hele dag achter een telefoon willen zitten”, vertelt Erwin.

IPad neemt geen risico
Na de introductie van de iPhone SE werd de nieuwe iPad Air geïntroduceerd. Aan het design van de iPad is niks veranderd ten opzichte van de 2021 versie. Wel heeft het net als de iPhone SE een verbeterde chip waardoor bepaalde taken veel sneller kunnen worden uitgevoerd. Deze chip wordt de M1 genoemd, en is qua prestaties een van de beste op de technische markt. De chip is nu ook vaker te vinden in de nieuwere modellen van de Macbook.

Razendsnelle nieuwe Mac
‘The most powerful computer’ noemde Colleen Novielli de nieuwe Mac. Ze gaf tijdens de presentatie aan de hand van diverse voorbeelden en bronnen de krachtige prestaties zien van de computer. Ook de nieuwe Mac bevat, net zoals de iPhone en iPad, een gloednieuwe chip genaamd de M1 Ultra wat de krachtigste chip ooit is die Apple heeft gecreëerd. Het zorgt onder andere ervoor dat grote bestanden razendsnel kunnen worden gedownload, en dat programma’s veel sneller kunnen worden opgestart.

De nieuwe versie van de Mac genaamd ‘Mac Studio’ werd aan het eind geïntroduceerd. De computer is vergeleken met de vorige variant, de Mac Mini, groter met veel meer nieuwe poorten voor bepaalde kabels. Het is al een tijd geleden dat Apple een nieuwe computer heeft uitgebracht. Met deze computer lijkt het bedrijf voornamelijk te willen focussen op de krachtige prestaties. Het kan door de nieuwe chip namelijk tot maximaal vijf schermen verbinden met een hoge resolutie.

HomePod komt naar Nederland
De geruchten gingen al een tijdje rond, maar toch is het officieel dat de HomePod naar Nederland komt. Erwin noemt dat ook een van de hoogtepunten van Apple’s event.

Voor de radio-uitzending hebben wij daarom Erwin Van der Zande te gast om te praten over de nieuwe HomePod en ook kort over het Apple event in het algemeen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.