Wat zijn de eventuele gevolgen van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne?

Wat zijn de eventuele gevolgen van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne?

Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne is nu al meer dan twee miljoen, dat blijkt uit cijfers van het UNCHR. Sinds het begin van de Russische invasie zijn zij naar buurlanden gevlucht. De Poolse grenswacht heeft al melding gemaakt van ongeveer 1,2 miljoen mensen. En een deel hiervan trekt naar Europese landen. De verenigde naties zegt dat het aantal vluchtelingen zelfs op kan lopen tot vijf miljoen. Ook in Nederland zijn er al een aantal Oekraïense vluchtelingen aangekomen, het vluchtelingencentrum in Harskamp is nu vol, en door de drukte moesten mensen zelfs op noodbedden slapen.

Echter zitten ook veel mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland nog op een plekje te wachten. Door het nieuwe beleid van Griekenland gaat het er daar nu volgens het IRC slecht aan toe. Zo’n 15.000 mensen zitten daar nog in vluchtelingenkampen te wachten, en ongeveer 6000 lopen hier het risico om onvoldoende voedsel verstrekt krijgen. Er wordt dan ook gesproken van een eventuele hongercrisis.

Maar nu de oorlog in Oekraïne begonnen is en die vluchtelingenstroom richting Europa trekt en mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland nog wachten, hoe gaat dat dan nu verder? Wat zijn de gevolgen van die vluchtelingenstroom uit Oekraïne op hun vooruitzicht? En waarom horen we eigenlijk nog zo weinig over de vluchtelingenkampen in Griekenland?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.