Fact-check: Belgen kunnen door het nieuwe arbeidsakkoord kiezen voor een vierdaagse werkweek, of klinkt dit te mooi om waard te zijn?

Fact-check: Belgen kunnen door het nieuwe arbeidsakkoord kiezen voor een vierdaagse werkweek, of klinkt dit te mooi om waard te zijn?

Afgelopen week stond er in veel verschillende Nederlandse kranten dat er een nieuw arbeidsakkoord ingegaan is in België. In dit arbeidsakkoord zouden Belgen zelf kunnen kiezen of zij een vierdaagse werkweek willen of een vijfdaagse werkweek, in dit nieuwe akkoord zouden ook nog tal van andere dingen staan. Maar hoe zit dit met het salaris?

Afgelopen week verscheen er een opvallende Instagrampost op het Instagram account ‘RapnieuwsTV’. Hierin stond de tekst ‘Belgen kunnen kiezen voor 4-daagse werkweek zonder salarisverlies’. Met deze quote krijg je heel erg het idee dat je zomaar een dag minder kunt gaan werken, zonder dat dit effect gaat hebben op je salaris. Niets is natuurlijk minder waar als naar beneden scrolt, hier staat verwezen naar de bron. In dit geval is dit het AD, als je naar het artikel gaat in het Algemeen Dagblad wordt hier verteld wat er allemaal bij komt kijken en voor wie dit nieuwe arbeidsakkoord geldt.

In dit artikel wordt gesproken met psycholoog en stressexpert Thijs Launspach en wordt verteld over het nieuwe arbeidsakkoord, Launspach is immers ook de schrijver van het artikel.  In dit nieuwe akkoord staat dat de Belgen recht hebben op een vierdaagse werkweek, mits zij werkzaam zijn in de privésector. Dit is dus alleen voor mensen die werken bij een bedrijf of organisatie die niet van de overheid is. Hier valt dus al een grote groep mensen af. Verder zouden de werknemers die ervoor kiezen om vier dagen in de week te gaan werken, die vier dagen ook langer moeten gaan werken. Denk hierbij aan werkdagen van ongeveer 9,5 uur per dag, hiermee compenseren ze dus hun extra lange weekend.

Niet alleen de extra vrije dag is een nieuw onderdeel van het arbeidsakkoord, volgens het AD krijgen Belgen ook meer recht op onbereikbaarheid. Hiermee wordt bedoeld dat werknemers buiten werktijd niet meer verplicht zijn om op telefoontjes, mailtjes of appjes te reageren. Alleen als dit met hele hoge urgentie is. Hiermee wil het Belgische kabinet de burn-out cijfers terugdringen en de werkdruk verlagen. Deze twee nieuwe punten in het arbeidsakkoord zouden ervoor moeten zorgen om stress te verminderen, volgens een onderzoek. Helaas staat er in dit artikel geschreven over en door Thijs Launspach niet bij naar welk onderzoek hij verwijst.

Ook wordt er in dit artikel geschreven dat wij als Nederlanders erg achterlopen als het gaat om nieuwe maatregelen om het hoge aantal burn-out cijfers tegen te gaan en dat onze onderburen dat wel doen. Het Algemeen Dagblad is niet de enige krant die hierover schrijft, de Ondernemer en Gelderlander nemen dit klakkeloos over. Deze allemaal geschreven door dezelfde auteur, namelijk Thijs Launspach.

Dit vond ik opmerkelijk en om even te checken of al deze nieuwe wetten wel in het nieuwe arbeidsakkoord staan, belde ik naar de federale overheidsdienst van België. Hier kwam ik bij contactcenter van toezicht op de sociale wetten en kreeg ik na heel wat telefoontjes Sandy Deseure aan de telefoon. Zij is diensthoofd communicatie bij de federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg. Ik stelde haar de vraag hoe het zit met de vierdaagse werkweek en of dit wel haalbaar is voor de meeste werknemers en werkgevers. Het antwoord wat ik terugkreeg van Deseure was niet eentje die ik had verwacht. Ze vertelde mij dat het nieuwe Belgische arbeidsakkoord helemaal nog niet door het kabinet is ingestemd en dit alleen nog maar een voornemen is en nog niet officieel is ingestemd.

We kunnen dus als conclusie stellen dat erg veel kranten geschreven hebben over het nieuwe Belgische arbeidsakkoord en dat veel mensen en Instagram accounts dit zomaar overnemen. We zijn nog net niet jaloers op de Belgen met hun extra dag weekend. Maar niets is dus minder waar en het Belgische kabinet moet eerst nog instemmen met het nieuwe arbeidsakkoord, voordat werknemers hier überhaupt gebruik van kunnen maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *