Thuis sporten in plaats van in de sportschool

Thuis sporten in plaats van in de sportschool

Corona lijkt zo goed als voorbij. Alles gaat geleidelijk aan weer open en zo ook de sportscholen. Op 15 januari gingen de sportscholen weer open. Alle fanatieke sporters gingen weer aan de bak om helemaal fit te worden. Door de lockdown zijn mensen ook thuis doorgegaan met sporten om hun voortgang te behouden. Home work-outs door middel van een YouTube video werden meer bekeken dan ooit. Buiten hardlopen of op afstand met een groepje sporten was niet meer weg te denken uit een week van de fanatieke sporters. 

  Ondanks de opening van de sportscholen blijven sommige sporters thuis sporten. De redenen tot de keuze om thuis te blijven sporten lopen uiteen. Te weinig geld voor de sportschool, tijdbesparing en toch het stukje privé in alle rust kunnen sporten zijn de meest voorkomende redenen. 

Veel mensen hebben om thuis een goede work-out te kunnen doen ook zelf apparatuur gekocht. Hometrainers, fietsen, gewichten en waist-trainers werden meer verkocht dan ooit. Veel mensen vinden het dan natuurlijk zonde om die spullen niet meer te gebruiken en weer terug te keren naar hun oude vertrouwde sportschool. Daarnaast bespaart het toch weer een beetje tijd om je thuis even snel om te kleden en in de woonkamer te beginnen aan de work-out. Daardoor is er geen reistijd en is de drempel wellicht minder om het YouTube filmpje aan te zetten en het yogamatje erbij te pakken. Aan het begin van corona berichtte zelfs RTL Nieuws over thuis sporten, tips en tricks om jezelf fit te houden tijdens de pandemie en eventuele quarantaine. 

Geldbesparing speelt na horen en zeggen ook een rol bij de keuze om thuis te blijven sporten. Het kost volgens het CBS gemiddeld in 2020 47 euro in de maand om een sportschool abonnement te nemen. Zonde als je die een week niet gebruikt, het is toch elke maand weer een deel van je salaris. Het goedkoopste abonnement kwam gemiddeld uit op 30 euro en de duurste op 64 euro. De apparatuur kopen die je nodig hebt en dat voor langere tijd gebruiken kan dan toch beter binnen het budget van Nederlanders passen. Het grootste deel van werkend Nederland heeft een aardige klap gehad door de corona crisis. 

Ook sportscholen kregen he zwaar te verduren tijdens de lockdown. Sportscholen kregen overheidssteun om de vaste lasten te kunnen betalen. Maar, voor sommigen was dat niet genoeg. Sportscholen waren niet meer weg te denken uit het lijstje met bedrijven die failliet zijn gegaan. Leden die hun lidmaatschap opzegden omdat ze het zelf niet meer konden betalen, geen omzet in de horeca en over het algemeen gewoon minder inkomsten leidden tot deze ontwikkeling. 

Toch zit er ook een keerzijde aan het thuis sporten. Door de push om toch te gaan omdat het anders zonde is van het geld, kiezen sommigen er ook sneller voor om een avondje op de bank te liggen in plaats van zwetend op de crosstrainer te staan. Toch de behoefte aan verschillende opties voor een work-out en het aanbod aan verschillende apparaten weerhouden sommigen ervan om thuis te sporten. 

Sportblogs zijn ook verdeeld over de kwestie thuis sporten versus in de sportschool sporten. De zoals eerder benoemde voordelen en nadelen beschrijven hun ook. De een neigt meer naar een voorkeur voor sportschool, en de ander zegt dat de doelen die mensen hebben ook makkelijk te behalen zijn in je eigen woonkamer. 

Aan beide kanten zitten haken en ogen. De een heeft het voordeel van geldbesparing en de ander pust iemand toch meer om de sportschool in te stappen. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. Maar, het aantal thuissporters is wel gestegen sinds de coronacrisis. 

Bronnen:
Fitnesscentra; klanten, abonnementsprijzen en voorzieningen. (2022, 11 februari). CBS. Geraadpleegd op 15 maart 2022, van https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83822NED/table?fromstatweb 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *