Hoe gaat de paardensport om met ruiters met overgewicht?

Hoe gaat de paardensport om met ruiters met overgewicht?

Beeld: Isis Brugts

In de paardensport staat paardenwelzijn hoog in het vaandel. Steeds vaker wordt er nu ook gesproken over de maximale belasting van het paard. Het gewicht van de ruiter speelt hierbij een grote rol. Mogen ruiters met overgewicht eigenlijk wel blijven paardrijden? 

Over dit vraagstuk buigen ook maneges zich. Zo zijn er al verschillende maneges die in de afgelopen periode maatregelen hebben genomen als een gewichtslimiet of het regelmatig wegen van de ruiters. Dit zorgt wel voor veel discussie over tot hoe ver de maneges mogen gaan. Een lange ruiter met een gezond BMI kan bijvoorbeeld al evenveel wegen als een kleinere ruiter met overgewicht. Ook kunde en ervaring speelt natuurlijk een grote rol. 

Gabriëlle Rensen, stalamazone en instructrice van Stal ‘t Kabel, vertelt over haar visie op het vraagstuk en hoe maneges hier mee bezig kunnen zijn. Ook vertelt Rosalynn Prooij, wederom instructrice, ruiterfit coach en deskundige op gebied van voeding en gezondheid, waardoor deze discussie nu meer op speelt en wat ruiters tegen overgewicht kunnen doen. 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *