Kombucha drinken en de Scoby ook eten?

Kombucha drinken en de Scoby ook eten?

De tijd dat kombucha alleen door hipsters werd gedronken, is helemaal voorbij. Tegenwoordig kun je het drankje in de supermarkt en winkels die met gezonde voeding bezig zijn kopen en anders maak je het zelf. Is het echt zo gezond als er wordt gezegd? Kun je de scoby zelf, ook eten?

Kombucha bestaat al bijna 2000 jaar. Het werd voor het eerst gebrouwen in China en verspreidde zich vervolgens naar Japan en Rusland. In het begin van de 20e eeuw werd het populair in Europa.

Kombucha maken houdt in dat je bacteriën laat groeien in een vloeistof die je gaat drinken. Veel van de bacteriën worden als probiotica beschouwd, maar als het niet goed wordt bereid, kunnen er schadelijke bacteriën of schimmels groeien.

Sinds het midden van de jaren negentig zijn er verschillende ziektegevallen en minstens één sterfgeval gemeld bij mensen die kombucha dronken. De aandoeningen omvatten leverproblemen, lactaatacidose (ophoping van melkzuur in het lichaam), allergische reacties en misselijkheid.

Een scoby is een cellulosemat die de bacteriën en gisten die zoete thee in kombucha veranderen. Elke keer dat wij kombucha maken, wordt een nieuwe of “baby” scoby geproduceerd. Het is eigenlijk het middel waarmee kombucha zichzelf repliceert.

Kombucha scoby’s hebben veel namen zoals de moedercultuur, de kombucha-cultuur, het vliesje, de pannenkoek en de paddenstoel (wat niet nauwkeurig is want het is geen paddenstoel)

 Maar “SCOBY” is de meest voorkomende term die wordt gebruikt door kombucha-thuisbrouwers. Het staat voor Symbiotic Culture of Bacteria & Yeast.

Scoby’s zijn meestal crème tot lichtbruin van kleur en worden na verloop van tijd bruiner. Maar gezonde Scoby’s zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren, afhankelijk van de brouwer, hun omgeving en de gebruikte ingrediënten.

Veel mensen zeggen dat het allerlei gezondheidsproblemen helpt verlichten of voorkomen, van haaruitval tot kanker en aids.

Kombucha-bacteriën omvatten melkzuurbacteriën, die als een probioticum kunnen werken. Kombucha bevat ook een gezonde dosis B-vitamines.

Voorstanders zeggen dat het je spijsvertering helpt, je lichaam ontdoet van gifstoffen en je energie verhoogt. Er wordt ook gezegd dat het je immuunsysteem stimuleert, je helpt af ​​te vallen, hoge bloeddruk en hartaandoeningen af te weren en kanker te voorkomen. Maar er is niet veel bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Beweringen over de kracht van kombucha om de spijsvertering te bevorderen komen voort uit het feit dat fermentatie probiotica maakt. Probiotica helpen bij diarree en het prikkelbare darm syndroom (PDS), en ze kunnen zelfs je immuunsysteem versterken.

Wanneer kombucha van groene thee wordt gemaakt, profiteert u ook van de voordelen ervan. Dit omvat bioactieve stoffen, zoals polyfenolen, die als antioxidanten werken. Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade.

Groene thee kan u ook helpen vet te verbranden en u te beschermen tegen hartaandoeningen. Uit dieronderzoek blijkt dat de drank onder andere cholesterol en bloedsuikerspiegel verlaagt. Maar onderzoek heeft niet aangetoond dat het dezelfde effecten heeft bij mensen.

De non-profit productonderzoeksgroep Consumer Reports raadt het drinken af vanwege het risico op besmetting en weinig bewijs van voordelen. Maar de FDA zegt dat kombucha veilig is als het goed wordt voorbereid. Als je het thuis maakt, raden experts aan om glazen, roestvrijstalen of plastic containers te gebruiken. Houd alles hygiënisch, inclusief de apparatuur en je handen.

Kombucha scoby kun je met suiker in de over of air fryer zetten om gummies van te maken. Ook kun je het in kleine stukjes snijden en door je salade doen. Je kunt ook scoby aan je smoothie toevoegen om de voedingswaarde te verbeteren. Scoby maakt de smoothie ook dik en romig. Scoby Energy Balls zijn een goede snack. Ze zijn vergelijkbaar met dadelballen. Een ander recept om te proberen, maakt gebruik van haver, noten, gedroogd fruit en notenboter en maakt er een bal van. Je kunt de scoby energy balls tussen vijf dagen en een week in de koelkast bewaren. Voor sommige mensen is scoby voedsel voor henzelf en hun huisdieren. Je kunt verse scoby gebruiken als traktatie voor je hond of er een jerky van maken als gedroogd tussendoortje maar vraag het voor de zekerheid eerst van de dierenarts mocht je dat willen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.