Snurken: Een zwaar onderschat probleem voor snurker en partner

Snurken: Een zwaar onderschat probleem voor snurker en partner

Vrijdag 18 maart is de Internationale Dag van de Slaap. Op deze dag wordt in Nederland aandacht gevraagd voor de gevolgen van slechte nachtrust en de aandoeningen die slechte nachtrust kunnen veroorzaken. Een voorbeeld daarvan dat in relaties tot grote frustraties kan zorgen is: snurken. Hoe (on)gezond is snurken voor je eigen nachtrust en die van je partner?

Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe naarmate we ouder worden. Ook groeit het aantal Nederlanders met slaapapneu. Bij slaapapneu is er naast luidruchtig snurken ook sprake van terugkerende ademstops van ten minste 10 seconden tijdens de slaap. Toch heeft de persoon het doorgaans zelf niet door, terwijl de aandoening ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en goed te behandelen is.

Uit doctoraatsonderzoek aan de VUB blijkt dat snurken kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals obesitas, concentratieproblemen, gedragsstoornissen, hartaandoeningen en vermoeidheid. Ook op de bedpartners heeft het een grote impact aangezien mensen gemiddeld een derde van hun leven slapend doorbrengen en tijdens bijna 60 procent van die slaap het bed gedeeld wordt.

Om meer aandacht te vragen voor goede slaaphygiëne en om snurken uit de taboesfeer te halen, organiseert de Kliniek voor Snurken en Apneu een jaarlijkse zoektocht naar de “Grootste snurker van Nederland.” In 2017 hebben zij een snurker met een geluidsniveau van 100 decibel gemeten. Dat is harder dan een brandalarm en vergelijkbaar met een straaljager op 300 meter hoogte.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.