De Nederlandse eetcultuur is aan het veranderen  

De Nederlandse eetcultuur is aan het veranderen  

Een "snack muur" op station Utrecht Centraal. Foto: Anne Fleur Manten

In Nederland hebben wij een bijzondere eetcultuur. Even snel een vette hap uit de muur is voor veel mensen geen gekke zin. Maar die eetcultuur is volgens de overheid aan het veranderen zo heeft vrijdag 18 maart Maarten van Ooijen staatssecretaris van Volksgezondheid namelijk bekend gemaakt dat er een wetsvoorstel is om minder fastfoodwinkels in Nederland te toe te staan.

Ook wil de overheid minder reclame over slecht eten, vooral om kinderen te beschermen. Snackbar eigenaar Peter van Dijk maakt zich geen zorgen voor sluiting van zijn cafetaria. Als er vraag naar is zou hij ook zeker wat meer gezonde dingen willen toevoegen aan zijn assortiment. De overheid wil zeker een vette hap niet verbieden. Ze willen alleen dat het aanbod wat gezonder wordt. 1 op de 7 kinderen heeft namelijk overgewicht. De overheid wil daarom ook groente en fruit goedkoper maken. Volgens van Dijk komt dat vooral door gemakzucht van de ouders die even snel naar de snackbar gaan.

In het fragment hoort u Ruben van Dorssen, woordvoerder van staatssecretaris van Maarten van Ooijen. Van Dorssen is woordvoerder over jeugdgezondheidszorg en preventie en gezondheidsbevordering (leefstijl). Ook hoort u Peter van Dijk, eigenaar van snackbar De Lelie in Utrecht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.