De kracht van Nederlandse dj’s in het buitenland

De kracht van Nederlandse dj’s in het buitenland

Het festivalseizoen is weer begonnen, dit betekent: drankjes, dansjes en dancemuziek. Nederlandse Dj’s bedragen een groot aandeel voor dancemuziek in het buitenland. De export van Nederlandse dancemuziek is een enorm aandeel in de Nederlandse muziekindustrie. Nederland verdient er veel geld aan, en het buitenland geniet van de kwaliteit van onze Nederlandse dj’s. 

Maar wat is nou de kracht van Nederlandse dj’s? In de radio-uitzending praten wij met de eigenaar van de Dutch Dance Music Academy, Joost van Dreumel hij legt hier alles over uit. De export van Nederlandse dancemuziek heeft in Nederland een waarde van ruim zesentwintig miljoen euro in 2020. Dat is dus het geld wat er vanuit het buitenland naar Nederlandse dj’s gaat. Daarmee is Duitsland een koploper qua inkomsten. Via Duitsland komt het meeste geld binnen voor de export. Hierna volgen Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Amerika. Deze top vijf is van is sinds 2019 niet meer veranderd blijkt uit laatste onderzoek van Buma Cultuur. Zij doen onderzoeken over de muziekindustrie in Nederland. Daarnaast hebben zij ook verschillende prijzen voor muziek en de muziekindustrie. Hun missie is om het aandeel van de Nederlandse muziekindustrie te vergroten in het buitenland én binnenland. De organisatie komt voort uit Buma, de Nederlandse auteursrechtenorganisatie.

 In het onderzoek van Buma cultuur staat dat ondanks de pandemie er 26.220.700 optredens zijn geweest van Nederlandse dj’s. In de jaren zonder pandemie waren de cijfers van het aantal optredens door Nederlandse dj’s in het buitenland enorm. Op bekende vakantiebestemmingen zoals Ibiza, Sunny Beach, Albufeira en Sziget waren de dj’s bijna de hele zomer te vinden. In het eigen kikkerlandje kwamen ze pas weer aan het eind/na de zomer. 

Dat Nederlanders het zo goed doen in het buitenland is niet iets nieuws. In de top 100 beste dj’s van de wereld staan elk jaar genoeg Nederlanders op de lijst. In 2020 stonden in de top 10 vijf Nederlandse dj’s. In de top 100 stonden in totaal 24 Nederlandse dj’s. Dus, zo’n één vierde van de 100 bekendste dj’s van de wereld bestaat uit Nederlanders. Maar ook veel Nederlandse dj’s staan in die lijst die wij in Nederland verder weinig luisteren. Menig Nederlandse dj breekt door in het buitenland terwijl wij in Nederland daar niks van meekrijgen. In de top 50 kennen wij voornamelijk: Martin Garrix, Tiesto en Armin van Buuren. Maar, in het buitenland zijn namen als W&W en Quintino niet weg te denken. Dit laat de kracht achter de Nederlandse dance industrie wel zien. In binnenland én buitenland doen Nederlandse het goed. 

Niet alleen de dj’s zorgen voor het geld dat binnenkomt met de dancemuziek. Veel werkgelegenheid rondom de dj’s wordt ook vervuld door Nederlanders. Onder andere platenmaatschappijen, decorbouwers zijn onderdeel van de export en podiumopbouw of managing van de Nederlandse supersterren. 

Niet alleen Nederlandse dj’s, maar ook andere Nederlandse artiesten zijn bekend in het buitenland. Op bijvoorbeeld het festival Sziget, wat plaatsvind in in Boedapest, Hongarije, staan verschillende Nederlandse artiesten. Van rap, hiphop naar soft-rock, Nederlanders staan in de startblokken om programma’s te vullen in het komende festivalseizoen in het buitenland.

Dat Nederlanders het goed doen, is nu wel duidelijk. Zo worden in Nederland ook dj’s opgeleid bij zogenaamde (dj) dance scholen. In Nederland zijn er talloze cursussen en scholen waar mensen die graag dj willen worden het kunnen leren. Hier worden dj’s in spé begeleid en leren zij de fijne kneepjes van het vak. Alle dj’s beginnen kleiner op feestjes of in clubs. Daar komen ook de meeste bekende dj’s vandaan. Er wordt verwacht dat de export van Nederlandse dancemuziek alleen maar zal gaan groeien in de aankomende jaren. Zeker nu corona eindelijk een beetje aan het eindigen is zijn alle festivalorganisatoren volop bezig met het regelen van nieuwe festivals voor het aankomende festivalseizoen.

Buma Cultuur, & Kroeske, S. (2022, januari). Exportwaarde Nederlandse populaire muziek. Eurosonic Noorderslag Groningen. https://www.bumacultuur.nl/wp-content/uploads/2022/01/Exportwaarde-NL-populaire-muziek-2020.pdf 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.