Is een persoon alleen Joods wanneer zijn/haar moeder dat ook is?

Is een persoon alleen Joods wanneer zijn/haar moeder dat ook is?

Het Jodendom is tweeduizend tot duizend jaar voor Christus ontstaan, de Joden geloven in één god. Als bijbel hebben zij de Thora, deze is geschreven door Mozes; de man die de Joden heeft geleid vanuit Egypte naar Israël, een 40-jarige tocht door de woestijn. Sinds de middeleeuwen waren Joden in Europa slachtoffer van discriminatie en vervolging. Dit omdat de Christenen het Joodse geloof als een afwijking zagen die bestreden moest worden, hierdoor werden Joden soms gedwongen bepaalde beroepen niet uit te oefenen.

Het Jodendom is een erg interessant geloof met een heftige geschiedenis. Maar hoe wordt iemand Joods? Volgens de Rabbijnen is een persoon echt Joods wanneer zijn of haar moeder Joods is. Is dit echt zo of zijn er ook andere manieren om toch Joods te worden?

Het Joodse Gemeenschap Chabad Lubavitch vertelt dat het authentieke Jodendom inderdaad zo werkt: ‘’Joods is iets wat je bent, je kan doen alsof je Joods bent maar dit is niet het authentieke plaatje’’. Wanneer iemand Joods wil worden betekent dit dat hij/zij zich aan alle geboden en verboden moet houden.  Dit houdt in dat een persoon de Shabbat viert, in een Joods gemeenschap gaat wonen, elke dag naar de synagoge gaat en zich op een bepaalde manier kleedt. Als zij dit een langere tijd doen en zo aantonen dat zij zich graag willen bekeren is dit mogelijk. Echter moedigen ‘officiële’ Joden dit volgens het authentieke Jodendom niet aan, ook omdat er zo andere manieren komen die het authentieke Jodendom verstoren. Zo zijn er mensen die nieuwe Joodse organisaties opzetten die eigenlijk niet ‘echt Joods’ zijn. Dat is het Jodendom wat dan iets is aangepast en andere normen en waarden heeft.

De meningen hierover zijn verdeeld. De familie Baruch is een Joodse familie die niet volgens de regels van de Rabbijnen het geloof opvolgt. Hun mening is dat het Jodendom iets is wat je kan worden wanneer jij zo wordt opgevoed. Vader Baruch is Joods door zijn moeder maar zijn drie kinderen zijn Joods opgevoed door hem en zo ook Joods geworden. Zij vieren elke vrijdag de Shabbat; dit is een rustdag waarop zij ’s avonds met het hele gezin eten. Deze shabbatsmaaltijd bestaat uit een ritueel gedeelte. ‘Op de tafel zetten wij altijd een schaal met gevlochten broden, bedekt met een kleedje. Hiernaast staat er een beker gevuld met wijn.       Deze wordt als eerste geheven door mijn vader waarna hij een zegen uitspreekt over de wijn. De beker gaat vervolgens rond en iedereen neemt een slok. Hierna volgt de rituele handwassing en hierna wordt door mijn vader het brood gebroken en in zout gedoopt. Dit heeft als betekenis de herinnering aan het zout van de offers. Na het eten zingen wij Joodse liederen met elkaar’, aldus Margalith Baruch.

Margalith voelt zich, mede hierdoor, wel echt Joods. Zij gaat naar de Synagoge en viert Joodse dagen met haar familie.

Deze factcheck valt niet te checken. Volgens de authentieke Joden klopt het wat de Rabbijnen zeggen maar er zijn zo veel andere manieren om Joods te worden dat de meningen hierover erg verdeeld zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *