Hoe is het om je gevluchte Oekraïense familie in huis te nemen?

Hoe is het om je gevluchte Oekraïense familie in huis te nemen?

Beeld: pcess609, IStockphoto

De oorlog in Oekraïne duurt nu bijna al een maand. In de afgelopen weken zijn veel inwoners gevlucht en ook Nederland vangt steeds meer vluchtelingen op. Ondertussen is het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland opgelopen tot meer dan 18.000 mensen. De gemeenten creëren plekken om de mensen op te vangen en asielzoekerscentra lopen vol. Hiernaast vinden veel Oekraïense vluchtelingen ook bij mensen thuis een plek om te verblijven. 

Het gezin van Isis van den Burg heeft gevluchte familie in huis genomen. De moeder van Isis is Oekraïense, maar zij wonen met het gezin al jaren in Nederland. Toen de oorlog uitbrak was het al snel duidelijk: hun familie moest weg uit het risicogebied en veilig onderdak krijgen. Drie weken geleden reisde de familie van Isis haar moeder af naar Nederland. Ophalen uit Oekraïne was niet mogelijk, maar met een veiligere omweg via Polen is het gezin van de neef van Isis’ haar moeder bij hen terecht gekomen. Dit hebben zij onderling geregeld, zonder dat er een organisatie aan te pas kwam. 

Isis vertelt dat er, logischerwijs, niet positief wordt gekeken door de familie naar de huidige oorlogssituatie. Haar familie komt uit een gebied waar Russisch wordt gesproken, maar wil Rusland nu echt volledig de rug toe keren. Zo proberen ze nu bijvoorbeeld alleen nog Oekraïens te spreken. Ook baart de huidige situatie de nodige zorgen. De oom van Isis zit nog met dienstplicht in Oekraïne.  De familie hoopt natuurlijk dat hij uiteindelijk veilig naar Nederland kan komen. Gelukkig is er goed contact met hem, wat de familie geruststelt. 

Ook voor de moeder van Isis is het lastig. Het is vooral onwerkelijk dat het land waar zij vandaan komt zo getroffen wordt, terwijl wij het hier zo ‘goed’ hebben en het leven doordraait. Dat is iets waar Isis zelf ook mee zit. Naast dat ze allemaal boos zijn op de situatie in het oorlogsgebied, is het iets waar je met je hoofd eigenlijk niet bij kan. De hele familie probeert dan ook het leven op te pakken in Nederland. 

Nu heeft het gezin van Isis zelf actie ondernomen om de familie weg te halen uit Oekraïne, maar onderdak regelen voor gevluchte mensen kan ook via een organisatie. Wie graag een kamer aanbiedt aan de vluchtelingen, kan terecht bij het Rode Kruis. Via de website takecarebnb.org/gastgezin/ kan men zich aanmelden, waarna Takecarebnb zorgt voor een matchmaker. Deze neemt een intakegesprek af en op basis hiervan wordt gezocht naar een geschikte gast. Na een ontmoeting en proefweekend kan worden gekeken of het ‘klikt’ en start een logeerperiode van maximaal drie maanden. Uiteraard zal de matchmaker, geregeld vanuit deze overkoepelende organisatie, hier een begeleidende rol bij blijven spelen en het aanspreekpunt voor zowel het opvanggezin als de gast zijn. 

Over het algemeen is de impact van het in huis nemen van vluchtelingen groot. Gert Knijnenberg, eigenaar van gezinshuis ZieYou, helpt mensen bij de zoektocht naar passend onderdak. Hij vertelde begin deze maand al aan De Stentor (2022) dat het wel een hele opgave kan zijn voor Nederlandse gezinnen. ,,Je levert privacy in. Andere mensen gebruiken langere tijd jouw badkamer en trekken jouw koelkast open. Ook emotioneel kost het veel, want je moet er voor deze mensen zijn door hun een luisterend oor te bieden.”  

Gelukkig hebben ze het bij Isis thuis wel gezellig. Ze zien elkaar voornamelijk tijdens het avondeten, want iedereen is gewoon bezig met werk en school. Haar achternicht heeft hier een baan gevonden en haar achterneefje volgt sinds deze week ook hier het onderwijs. Hoe gek het ook klinkt: het leven gaat ook voor de Oekraïense familie in Nederland gewoon door. Op de vraag of ze verwacht dat haar familie ooit nog terug keert naar Oekraïne, moet ze lachen. “Ik had het er toevallig met mijn moeder over dat we dat eigenlijk niet verwachten, de economische situatie is hier natuurlijk ook goed. Ze hebben het hier wel fijn maar hopen vooral snel hun vader en man weer veilig hier te kunnen zien.”

Hoewel de familie het fijn heeft hier in Nederland, is het natuurlijk afwachten hoe de situatie zich rondom Oekraïne ontwikkeld. Tot dan moet de familie wel in Nederland blijven en op een afstand zien wat voor onwerkelijks gebeurt in hun thuisland. Gelukkig zijn zij goed opgevangen. 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.