Ontwikkeling van de mannelijke anticonceptiepil

Ontwikkeling van de mannelijke anticonceptiepil

Bron: Zoë Savalle

BINNENLAND| De anticonceptiepil, sinds 1962 werd deze pil in Nederland geïntroduceerd. Veel vrouwen slikken deze pil om te voorkomen dat ze zwanger worden of vanwege heftige menstruatie. Al jaren vinden er ook onderzoeken plaats voor een mannelijke anticonceptiepil. Gaat deze mannelijke anticonceptiepil dan ooit komen?

Op dit moment bestaan er voor mannen twee voorbehoedsmiddelen: het condoom en sterilisatie. Sterilisatie is nogal een ingreep en eigenlijk ook definitief. Daarom wordt er al jaren door wetenschappers onderzoek gedaan naar een mannelijke anticonceptiepil. Er zijn al eerder over doorbraken gesproken als het over de mannelijke anticonceptiepil gaat. Tot nu toe wil de farma-industrie zich er niet te veel mee bemoeien, omdat in de praktijk wordt gebotst op veel bijwerkingen.

Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Minnesota hebben er een ontwikkeld. Deze pil is voor 99% werkzaam, bij muizen in ieder geval. De wetenschappers willen dit jaar (2022) ook gaan startten met op mensen testen. De mannelijke anticonceptiepil zal geen hormonen bevatten, maar zal er juist voor zorgen dat de werking van vitamine A wordt geblokkeerd. Voor het aanmaken van sperma is vitamine A nodig. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol bij de celdeling en de ontwikkeling van embryo’s. Voor nu hebben de wetenschappers alleen nog maar deze vorm van anticonceptie op mannelijke muizen getest. Dit was een succes. Maar ze weten nog niet wat het effect op mensen zal zijn en wat deze op lange termijn gaan doen.

Doordat de pil nog niet ontwikkeld is, is er ook nog weinig informatie over. Concetta Salvatore is gynaecoloog en seksuoloog in het Amsterdam UMC en zij verteld in onderstaande video wat de mannelijke anticonceptiepil voor een effect kan hebben op het mannelijk lichaam en wat het verschil is bij vruchtbaarheid tussen man en vrouw. Ook zijn er op straat een aantal mensen gevraagd of ze deze eventuele mannelijke anticonceptiepil zouden willen nemen als deze eenmaal op de markt zou komen. En of de man deze dan ook zelf zou nemen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.