Tegemoetkoming voor de ”pechgeneratie” niet voldoende

Tegemoetkoming voor de ”pechgeneratie” niet voldoende

Foto van: Unsplash

Het kabinet heeft besloten. De basisbeurs zal in het studie jaar 2023-2024 weer opnieuw worden ingevoerd. Dit zal gaan gelden voor alle studenten in het hoger onderwijs ook die nu al bezig zijn met studeren.

In 2015 werd de basis beurs afgeschaft en ging het leenstelsel in werking. De basis beurs hielt toentertijd in dat een uitwonende student 286,15 euro per maand kreeg en een thuiswonende student 102,77 euro. Toen de basis beurs werd afgeschaft konden studenten geld gaan lenen om op deze manier hun huur, boodschappen, schoolgeld en andere benodigdheden te kunnen betalen. Voor veel studenten zorgt dit voor financiële stress. Veel studenten besluiten dan ook om naast de studie nog te gaan werken.

Nu er is besloten dat de basisbeurs weer ingevoerd wordt, zijn er veel studenten die net buiten de boot vallen en in al die jaren net niet onder de basis beurs gevallen zijn, ook wel de ‘’pechgeneratie genoemd’’. Deze studenten of afgestudeerde die 4 jaar gestudeerd hebben komen in aanmerking om een tegemoetkoming te ontvangen van ruim 1400 euro. Voor de studenten die net beginnen aan de opleiding in 2023 zullen vallen onder de basisbeurs, uitwonende studenten zullen 255 euro ontvangen en thuiswonende studenten zullen 91 euro ontvangen.

Ik sprak in mijn reportage met Coen Bertijn, raadslid van het CDA in Vlissingen, over hoe het CDA staat in de basisbeurs en de tegemoetkoming van studenten. Ook sprak ik student aan de universiteit Utrecht Suzanne van der Baan, over deze tegemoetkoming en over wat zij vindt dat ze net onder de pech generatie valt. Daarnaast zijn er nog naar 2 meningen gevraagd op straat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.