Factcheck: Verwijde pupillen door drugs gebruik of toch iets anders?

Factcheck: Verwijde pupillen door drugs gebruik of toch iets anders?

Veel festivalgangers zullen het vast en zeker wel eens hebben meegemaakt, iemand met grote pupillen. Maar hoe zit dat nou precies? Veel mensen denken wanneer ze iemand met grote pupillen zien deze persoon ook drugs gebruikt heeft. Ligt het alleen aan drugsgebruik of kan verwijde pupillen ook een andere reden hebben? Hieronder zochten we het voor jullie uit.

Voordat we kunnen concluderen of verwijde pupillen te maken hebben met drugsgebruik of een andere reden heeft moeten we eerst weten wat een pupil precies is.
In het midden van de iris zit een opening dit noemen we de pupil. De pupil ziet er uit als een zwart gaatje, dit komt doordat als je in de pupil kijkt de donkere binnenkant van het oog ziet. Je pupillen regelen de hoeveelheid licht die er door je ogen naar binnenkomt. Zo worden je pupillen in het donker wijder zodat er meer licht naar binnen kan komen en je dus meer kunt zien. Wanneer er veel (fel) licht is worden je pupillen kleiner, zo kan er een stuk minder licht het oog binnenkomen en raken wij niet verblind.

Volgens het Oogfonds wordt de grote van de pupil niet alleen bepaald door de hoeveelheid licht er je oog binnenkomt. Emoties beïnvloeden de pupilgrootte. “Als we iets leuk, aardig of lekker vinden, verwijden onze pupillen. Maar ook als we ergens enorm van schrikken”, al dus het Oogfonds. Het wel of niet groter worden van je pupillen heeft dus vaak een doel. Maar soms kan er ook iets mis zijn met het oog waardoor je pupillen ook verwijden. Bepaalde oogziekten zoals het syndroom van Adie kan er voor zorgen dat je grotere pupillen hebt dan andere. Ook kunnen mensen een verschil in pupilgrootte hebben door een aandoening, maar dit hoeft niet perse het kan ook gewoon normaal zijn. Verder blijkt er uit wetenschappelijk onderzoek dat onze pupillen groter worden wanneer we iemand zien tot wie we ons aangetrokken voelen. Mannen zouden volgens dit onderzoek grote pupillen bij vrouwen verleidelijk vinden. Peters wetenschapsredacteur bij het Laatste nieuws nuanceert deze bevindingen: “Het zijn zeker interessante wetenschappelijke bevindingen die ons meer leren over hoe ons lichaam werkt, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat wij dit verschil in grootte van de pupil live kunnen waarnemen bij de ander”.

Nu weten we dat grote pupillen niet alleen komt doordat iemand drugs of alcohol gebruikt heeft maar ook een andere oorzaak kan hebben. Maar we duiken toch even dieper in op het gebruik van drugs in combinatie met verwijde pupillen. De meeste bekende drugs waardoor je verwijde pupillen krijgt zijn: XTC, MDMA, Cocaïne, Amfetamine, Ketamine, LSD, hasj en wiet. Wanneer je deze drugs gebruikt komen extra hormonen vrij. Hormonen zoals dopamine, oxytocine en adrenaline komen extra vrij bij het gebruik van drugs. Deze hormonen zorgen er ook voor dat je iris spieren worden aangestuurd. Het is dus logisch om te concluderen dat wanneer je drugs gebruikt er meer hormonen worden aangemaakt dan normaal en vandaar dat je pupillen dan ook groter uit komen te zien dan normaal. Maar lang niet alle drugs zorgen ervoor dat je pupillen verwijden. Zo zorgt heroïne ervoor dat je pupillen juist heel klein worden. Dit heeft te maken met de heroïne die het lichaam en het zenuwstelsel in een rusttoestand zet waardoor je pupillen kleiner worden.

We kunnen dus concluderen dat wanneer personen rondlopen met verwijde pupillen dit niet meteen hoeft te betekenen dat deze persoon drugs heeft gebruikt. Zo kan er ook een medische aandoening of bepaalde emoties gepaard gaan met verwijde/grote pupillen. Maar drugs spelen dus wel degelijk een grote rol bij het krijgen van grote pupillen en wanneer je iemand op een festival of in de kroeg ziet met grote pupillen zal di hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met drugs of alcoholgebruik.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *