Factcheck: Apple maakt minder IPhone ’s en IPad’s door oorlog Oekraïne.

Factcheck: Apple maakt minder IPhone ’s en IPad’s door oorlog Oekraïne.

Japanse index Nikkei claimt dat Apple door de oorlog in Oekraine minder iphones en ipads wil gaan verkopen. Dit zou komen door de inflatie van de prijzen. Andere zeggen weer dat het komt door een chip tekort. Maar wat is nu waar en klopt deze claim van Nikkei dan nog wel. Voor Elk Wat Nieuws ging deze claim factchecken en ging daarom langs bij Apple zelf om dit te bevestigen of te ontkrachten. Ook praatte we met een econoom wat de gevolgen van inflatie kunnen zijn op de productie van bijvoorbeeld IPhone’ s.

 

De vernieuwde versie van de iPhone SE kwam slechts enkele weken uit maar volgens Nikkei heeft de oorlog in Oekraïne invloed op de vraag naar het toestel. Apple verkoopt vanaf begin maart al geen producten in Rusland. Naast een kleinere afzetmarkt in Oost-Europa zou de oorlog ook in andere delen van de wereld voor een verlaagde vraag naar iPhone SE’s zorgen. Er zouden in het volgende kwartaal 2 à 3 miljoen minder iPhone SE-toestellen geproduceerd moeten worden.

Wij gingen bij Apple Den Haag langs en spraken daar met Lars Reenstra. Hij gaf aan dat het ene met het andere te maken had. ‘ Er is sinds oktober spraken van een chip te kort bij Apple maar bedrijven als Mercedes, Volkswagen en Sony hebben er ook last van. Op de vraag of de productie van iphones geminderd gaat worden door de oorlog,  kon hij geen specifiek antwoordt op geven. ‘Ik mag daar publiekelijk geen antwoordt op geven maar iedereen heeft last van de inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De gewone burger maar ook bedrijven als Apple’

Maar kan Inflatie echt voor zulke problemen zorgen? Wij spraken met Econoom Frank Biersen over de impact van inflatie. ‘ Inflatie kan twee kanten op Als je inkomen stijgt en de prijzen gelijk blijven, stijgt de koopkracht van het inkomen. Je kunt dan meer producten kopen met je inkomen. Bij inflatie worden producten duurder. Als je inkomen minder snel stijgt dan deze inflatie kun je met je inkomen minder producten kopen en dus daalt je koopkracht. Inflatie kan dus ook heel vervelend zijn voor bedrijven zoals Apple. Als de prijzen omhoog gaan maar de mensen niet meer verdienen dan is de vraag naar producten dus minder tot gevolg dat producenten minder gaan produceren. Dat kan uiteindelijk in erge gevallen er zelfs voor zorgen dat deze bedrijven mensen op straat moeten zetten’.

We kunnen hieruit concluderen dat de claim van Nikkei niet in zijn geheel klopt. De oorlog kan zeker zorgen voor een inflatie waardoor de prijzen omhoog kunnen schieten maar de voornaamelijkste reden lijkt te zijn het gebrek aan chips bij meerdere bedrijven.

Update: Nikkei heeft nu ook hun artikel aangepast en erin gezet dat het deels ook met de chips te maken heeft en dat het conflict in Oekraïne en alle economische onzekerheid die hierdoor is ontstaan, gevolgen zullen hebben voor het consumptiegedrag van consumenten. Sowieso zorgt de oorlog ervoor dat de inflatie overal flink aantrekt.

Over de auteur

Max Vorster

Maximilian Vorster is een journalist die zich overal in vast bijt. Zijn hart ligt in de sport en dat is dan ook iets wat Maximilian graag in zijn vrije tijd doet. werkgevers noemen Maximilian een harde werker en een echte doorzetter. Direct met Maximilian in contact? Mail dan naar maximilianvorster@gmail.com of stuur een berichtje op LinkedIn. Tot snel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *