Fact-Check: bevindt Ramzan Kadyrov zich in Oekraïne?

Fact-Check: bevindt Ramzan Kadyrov zich in Oekraïne?

Volgens Russische staatsmedia zou het Tsjetsjeense leger de Oekraïense stad Mariupol hebben binnengevallen. De havenstad is al weken lang doelwit van zware bombardementen door de Russen en tienduizenden mensen proberen de stad te ontvluchten. De president van de deelstaat Tsjetsjenië, Ramadan Kadyrov, zou met zijn leger zijn meegereisd naar Mariupol. Sceptici hebben hier echter grote twijfels over.

Ramzan Kadyrov is de president van Tsjetsjenië sinds 2007. Tsjetsjenië is een autonome deelstaat van Rusland en telt ongeveer 2,3 miljoen inwoners. Sinds 29 maart 2022 is Kadyrov niet alleen president van de Tsjetjenen, maar door de Russische president Poetin benoemt tot luitenant in het Russische leger.

Op 28 maart lieten verschillende Russische staatsmedia weten dat Kadyrov samen met het Tsjetsjeense leger zou zijn aangekomen in de Oekraïense havenstad Mariupol. Op het Russische staatskanaal op Telegram РБК liet de Russische overheid weten te verwachten de stad Mariupol snel over te nemen. Kadyrov liet op ditzelfde kanaal weten dat “de komende dagen de stad wordt bezet en gezuiverd van nationalisten en Nazi’s.” Hiermee bedoelt hij de Oekraïners die nog in de stad wonen en het Oekraïense leger.

Kadyrov heeft zelf verschillende social-media kanalen. Voornamelijk op Telegram en Vkontakte (een Russisch social-media platform) heeft hij veel volgers onder de naam Kadyrov_95. Sinds het Tsjetsjeense leger is aangekomen in Mariupol plaatst Kadyrov dagelijks video’s van zijn leger dat in Mariupol schiet op gebouwen en ook gebruik maakt van de Russische tanks, gekenmerkt door de witte letter ‘Z’. Kijkend naar deze video’s valt op dat de gebouwen die worden beschoten reeds gebombardeerd zijn en leeg zijn. In de video’s zijn Tsjetsjeense soldaten te horen die roepen “Snel, snel, begin met filmen. Ik ben al aan het schieten.” Op dat moment rennen soldaten richting een zwaar beschadigd flatgebouw en beginnen ze in het niets te schieten. Dit lijkt te impliceren dat er dus nepvideo’s worden gemaakt. Het Oost-Europese mediaplatform Nexta onderschrijft dit en laat in een post op Twitter weten dat de Tsjetsjeense soldaten “moedig vechten met een leeg gebouw”. Om deze reden wordt het leger van Kadyrov op social-media spottend het TikTok-army genoemd. Kadyrov laat op zijn kanalen weten nu in Mariupol te zijn, de stad over te nemen en ook te willen dat Kiev wordt overgenomen.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Anton Gerashchenko, laat in een Tweet weten dat hij deze uitspraken van Kadyrov maar een sterk verhaal vindt, “hij heeft de ballen niet om naar Oekraïne te komen, hij blijft alleen maar nepvideo’s opnemen”.

Er wordt dus sterk getwijfeld aan Kadyrov’s aanwezigheid in Oekraïne. Op 28 maart duikt er een foto op van Kadyrov op pro Russisch Telegram kanaal ТРОЙКА. Op deze foto is Kadyrov afgebeeld, biddend op een kleedje met een groot machinegeweer naast hem. Het bijschrift zegt “Ramzan Kadyrov is aan het bidden bij het tankstation met een machinegeweer. Heb fijne dromen”. Opvallend aan deze foto is dat er naast de biddende Kadyrov inderdaad een tankstation te zien is zoals het bijschrift doet geloven. Op dit tankstation is de letter ‘P’ afgebeeld, en na inzoomen is daaronder het woord ‘Pulsar’ te lezen. Pulsar is een type benzine dat wordt gefabriceerd en verkocht door Rosneft, Ruslands grootste oliemaatschappij. Enkel bij Rosneft benzinepompen wordt Pulsar-benzine aangeboden.

Door op Google te zoeken naar Rosneft benzinepompen wordt al snel duidelijk dat deze benzinepompen in Rusland niet schaars zijn. Enkel in Moskou zitten al 20 Rosneft benzinestations. In Oekraïne is dit echter heel anders; in Oekraïne is geen enkel Rosneft benzinestation. Na kort contact te hebben gehad met HillridgeOSINT, een Nederlandse fact-checker, bleek dat na onderzoek ook hij tot dezelfde conclusie komt; Kadyrov was in deze foto niet in Oekraïne.

Hoewel niet met zekerheid is te zeggen wanneer deze foto is genomen en of Kadyrov überhaupt in Oekraïne is geweest staat vast dat hij onwaarheden verspreid via zijn kanalen. Andere beelden op zijn social-media kanalen moeten de indruk wekken dat hij inderdaad in Oekraïne verblijft op dit moment, maar al deze beelden zijn in de nacht gemaakt waardoor onmogelijk te controleren is of hij zich ook daadwerkelijk in Oekraïne bevindt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.