Fact-check: Zouden Nederlanders gelukkiger kunnen worden door meer tijd in de natuur te spenderen?

Fact-check: Zouden Nederlanders gelukkiger kunnen worden door meer tijd in de natuur te spenderen?

Op de hei met een zonsopgang.

Uit recent onderzoek blijkt dat Finland voor de vijfde keer op rij het gelukkigste land is. Nederland bezet de vijfde plek. Dit heeft de VN onderzocht. ‘World Happiness Report’ is de naam van dit onderzoek. Sommige mensen beweren dat Finland zo hoog op de lijst staat vanwege dat veel burgers tijd in de natuur spenderen. Voor Elk Wat Nieuws controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer nemen we onder de loep: Zouden Nederlanders gelukkiger kunnen worden door meer tijd in de natuur door te brengen? 

  

Sinds 2005-2006 is de VN bezig met een onderzoek naar het welzijn van mensen in alle landen. Dit onderzoek komt jaarlijks terug. Er wordt gemeten op levens evaluatie en negatieve – en positieve emoties. Elk jaar worden er zo’n 1.000 deelnemers per land gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Deze populatie representeert de gemiddelde burger uit een land. Hier moet je vragen beantwoorden met cijfers van 0 t/m 10 aangeven hoe slecht of goed het met jouw leven gaat. Bij positieve emoties wordt gekeken naar: lachen, plezier, leren of interessante momenten. Bij negatieve emoties wordt er gekeken naar: bezorgdheid, verdriet, angst en woede. Bij de negatieve – en positieve emoties moet je vragen beantwoorden met ja of nee over ervaren emoties. 

 

Er zijn acht onderwerpen: BBP, gezondheidszorg, sociale bijstand, vrijheid, vrijgevigheid, corruptie, positieve effecten en negatieve effecten. Finland is het land dat vijf jaar achter elkaar met kop en schouders boven de rest uit steekt in deze index. Nederland bezet de vijfde plek. Al deze resultaten worden ondersteund door: Gallup World Poll. 

Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research blijkt dat Nederlanders als ze in de natuur zijn het liefst naar het strand of de hei gaan. Maar betekent een vaker bezoek aan de natuur ook dat een burger gelukkiger is? 

 

Uit een e-mailgesprek met geluksprofessor Ruut Veenhoven bleek het volgende: 

“Dat Finnen zo gelukkig zijn zit meer in hun samenleving, psychen en levenswijze dan aan hun verblijf in de natuur waar het overigens een groot deel van het jaar knap koud is. 

Er is ook niet 1 factor die geluk bepaald, net zomin als dat voor gezondheid het geval is. Reden tot twijfel aan uw bronnen. 

 

Ik heb onderzocht waar het verschil in geluk tussen Nederland en Denemarken in zit. Dan blijkt dat bij veel van de maatschappelijke determinanten van geluk de Denen het net een tikje beter doen, bijvoorbeeld de ambtenaren zijn deskundiger en niet corrupt volgens de Wereld Bank. Verder een gevorderde vrouwenemancipatie. De Denen drinken ook meer alcohol, maar dat drukt het gemiddelde geluk. 

 

Het onderzoek van WUR gaat over de huidige stemming, niet over levensvoldoening, zegt Veenhoven. Met dezelfde techniek zou je zien dat mensen in de kroeg gelukkiger zijn. 

 

 

Conclusie 

 

Het is niet honderd procent waar; als Nederlanders meer in de natuur tijd zouden doorbrengen, ze nog gelukkiger zouden worden! Het zit het meer in het gebruik van het systeem. In de landen Denemarken en Finland is meer gelijkheid tussen man en vrouw. Ten slotte is het ambtenarenapparaat in deze twee landen beter. Nederland zou misschien in de toekomst hoger kunnen eindigen in de index, maar dan moeten we niet massaal de natuur in. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.