Hoe is het om als niet-gelovige mee te doen aan de Ramadan?

Hoe is het om als niet-gelovige mee te doen aan de Ramadan?

De Ramadan is sinds 1 april weer begonnen. Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. In tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender die op de zon is gebaseerd en die we in Nederland gebruiken, werkt de islamitische kalender op basis van de maan. Dat betekent dat de ramadanmaand pas begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dit kan per land verschillen, bijvoorbeeld vanwege een bewolkte hemel. Dit verklaart ook waarom in het ene land het vasten al is begonnen en de ramadan in een ander land een dag later start. Omdat de zonnekalender en de maankalender niet gelijklopen, lijkt het begin van de ramadan elk jaar te verschuiven ten opzichte van de Gregoriaanse kalender. Het vasten zelf duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten stopt ’s avonds met een kort gebed, een glas melk en een dadel. De dadelboom wordt vaak genoemd in de Koran en ook de profeet verbrak zo zijn vasten. Na het vasten volgt de ‘iftar’, oftewel een maaltijd. Het woord Ramadan is afgeleid van ‘ramida’ wat vrij vertaald ‘verschroeid door de hitte van de zon’ betekent. De betekenis kan letterlijk worden opgevat, want moslims vasten soms onder intense hitte, kou, of andere omstandigheden, maar heeft ook een figuurlijke betekenis. Het staat symbool voor het hervormen van jezelf tijdens deze bijzondere vastenmaand. Zoals klei verandert onder intense hitte, zo ondergaan moslims een spirituele hervorming door zich te verdiepen in de Koran, door meer te bidden of door een aalmoes – ’zakat’- aan minder bedeelden te geven.

Daniel Simmon is 31 jaar en heeft nu vijf keer meegedaan aan de Ramadan, maar niet vanuit het geloof. Hij voelt zichzelf er beter door en hij verwoordt het als ‘’zelfreinigen’’. De aanleiding was dat hij vroeger een vriend had die meedeed aan de Ramadan en daar plaagde Daniel hem vroeger wel eens mee terwijl die vriend dan meedeed aan de Ramadan. Toen zei die vriend van doe jij dan een keer mee. Als kind was Daniel er nog niet echt mee door gegaan maar jaren later toen hij zijn vriend weer tegen kwam zei die van dat hij wel mee wilde doen. Toen heeft hij zichzelf er wat meer in verdiept en toen heeft hij het gewoon gedaan. De eerste keer dat hij meedeed was in mei 2018. Hij nam het heel serieus en ging onderzoek doen naar de geschiedenis van, de gewoontes bij, de redenen waarom en had allemaal apps gedownload die de gebedstijden bijhield en jou elke dag wijze woorden/zinnen gaf om je dag aan te wijden. Hij vertelde dat het in het begin nog wel ging. Dag 3 tot en met 5/6 waren het moeilijkst omdat mijn lichaam dan zo’n beetje doorhad dat ik al een tijdje minder/te laat at en dronk. Had geen last van water maar honger sloeg wel toe. Daarna was ik er al aan gewend en was het juist een klus om na de ramadan weer op normale tijden te eten en drinken. De eerste en tweede keer ging hij er vol voor in de zin van dat hij ook met de goede teksten in die app in mijn hoofd bezig was. Daarna deed hij het meer voor zichzelf. Het was een moment in het jaar voor een mentaal en fysieke uitdaging, een detox. Stoppen met varkensvlees eten, stoppen met alcoholconsumptie, zijn best doen niet te vloeken of slechte gedachten te hebben, wat meer begrip, tijd en soms geld over te hebben voor de mensen om mij heen die dat nodig hebben. Gewoon toch weer voor mijn gevoel even ‘zen’ worden. Hij omschrijft het als: ‘je moet eraan wennen en het is veel zelfdiscipline en het ligt er een beetje aan hoe je leven ernaast is.

De laatste dag van de Ramadan breekt ‘Eid el-Fitr’ aan (‘het feest van het vasten verbreken’). In het Nederlands wordt de feestdag ook wel Suikerfeest genoemd, omdat moslims vaak koekjes eten om Eid te vieren. Dit vieren ze met vrienden, familie en een bezoek aan de moskee voor het speciale Eid-gebed. Eid is het Arabisch woord voor feest.

Daniel viert dit soms wel soms niet, dit jaar wil hij het waarschijnlijk vieren met zijn collega’s van Marokkaanse afkomst. Een van de moeilijkste dingen vind hij om na een maand lang vasten opeens weer te beginnen met eten, dit bouwt hij dan ook weer langzaam op.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.