Ambitieus jong raadslid wil vertrouwen in politiek op lokaal niveau herstellen

Ambitieus jong raadslid wil vertrouwen in politiek op lokaal niveau herstellen

Mirko Gerrits (20), jongste raadslid in Zandvoort namens de partij ZEE | Foto: Jelmer Koper

Jongeren in de politiek. Het is een vraagstuk dat men al langer bezig houdt. Want is het niet gewoonweg veel te saai en onbereikbaar voor jongeren? Daar kijkt de Zandvoorter Mirko Gerrits graag anders tegenaan. Hij richtte vorig jaar de lokale partij Zandvoort Echt Een (ZEE) op. Daarvoor was de 20-jarige Gerrits al langer betrokken bij verschillende politieke jongerenorganisaties. Vorige week werd hij met 1 zetel geïnstalleerd in de gemeenteraad van Zandvoort als jongste vertegenwoordiger. Vandaag is hij te gast als Spraakmaker in onze radio-uitzending:

“Ik ben betrokken geraakt bij de Zandvoortse politiek omdat ik in juni 2021 het toen nog semi-gekscherende plan trok om een lokale partij op te richten”, begint Mirko Gerrits. Dit deed hij samen met een klein hecht clubje mensen. “Aangezien ik me niet gerepresenteerd voelde door de zittende lokale partijen”, voegt hij eraan toe.
De partij ZEE is ontstaan uit het idee om het vertrouwen in de politiek te herstellen en te werken aan een betere lokale bestuurscultuur. ‘Zeggen wat je doet, doen wat je zegt’, is dan ook de ondertitel van het verkiezingsprogramma dat zij 3 weken voor de verkiezingen presenteerde.

Wie de lokale politiek in Zandvoort enigszins kent weet dat het al jaren herhaaldelijk wordt geconfronteerd met een aantal ‘hoofdpijndossiers’. Zoals het parkeerbeleid, woningbouw en ontwikkeling van de boulevard. Dat is ook een van de redenen dat Zandvoort drie weken terug aanzienlijk voor vernieuwing van de lokale politiek stemde. Met 3 zetels voor een nieuwe partij ‘Jong Zandvoort’ en dus ook eentje voor ZEE. Verder wordt de helft van de 17 zetels komende periode bekleed door nieuwe gezichten. Het contrast met raadservaring is groter dan voorgaande keren.

“De eerste fase van het oprichten van de partij was voor mij het lezen van documenten uit het gemeentelijk archief (Denk: Begrotingen, onderzoeken en verschillende nota’s.) en het volgen van raadsvergaderingen. Deze periode heeft me uiteindelijk het vertrouwen in mezelf gegeven dat ik ondanks mijn leeftijd een serieuze bijdrage zou kunnen leveren aan de gemeente als raadslid”, reageert Gerrits hierop. Voordat hij aan dit lokale avontuur begon was de jonge politicus ook al betrokken bij diverse jongerenorganisaties. “Hier heb ik veel geleerd over welke politiek mij meer en minder aantrekt.”

Daarnaast volgt Gerrits nu een opleiding bedrijfskunde aan de universiteit. Met een achtergrond bij twee audio opleidingen en een interesse voor het journalistieke werk heeft hij zich ook wel eens in dit wereldje begeven. “Sindsdien ben ik in het zeer geïnspireerd door synthesizers en sound design. Daarbij bewonder ik ook heel erg de journalistieke wereld. Ik vind goede onderzoeksjournalistiek geweldig en zelfs een tijdje geprobeerd om zelf semi-journalistiek werk te doen, zo was ik bijvoorbeeld bezig met een documentaire maken over extremistische groep.”

Om weer even terug te grijpen naar de ambities voor Zandvoort ziet Mirko Gerrits vooral een uitdaging op het gebied van transparantie en efficiënter samenwerken. Hij is niet bang dat zijn relatieve weinig kennis over dossiers hem in de weg gaat zitten bij zijn werk als gemeenteraadslid. “Ik weet natuurlijk niet exact aan welke knoppen ik kan draaien of welke invloed ik nou exact heb over elk domein, ook zijn veel procedures nieuw, maar ik denk niet dat mijn ervaring daarin afwijkt van een ander (ouder) nog onervaren raadslid die namens een nieuwe partij binnenkomt.”

Het belangrijkste vindt hij dat de bereikbaarheid van en het vertrouwen in de politiek weer herstelt wordt. In de landelijke trend speelt de toenemende desinteresse in de Zandvoortse besluitvorming ook mee. De opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kwam net boven de helft uit. “Dat zegt iets over de mate van urgentie die mensen geven aan lokale politiek. Dit is zorgelijk. Ik zie het dus ook mede als mij taak om daar aan te werken om dat te verbeteren.”

Over de auteur

Jelmer Koper

Radiojournalistiek is echt mijn ding. Altijd bezig met het nieuws offline én online. Vrijwilliger bij de lokale radio-omroep ZFM Zandvoort en het multimediale platform Zandvoort Inside. Afwisseling tussen verdiepende producties en het dagelijkse, snelle nieuws spreekt mij aan. Politiek, activisme en maatschappelijke conflicten zijn onder andere thema’s die in mijn straatje passen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *