Moeite met genderneutrale voornaamwoorden? Beate heeft de app-lossing

Moeite met genderneutrale voornaamwoorden? Beate heeft de app-lossing

Die/diens en hen/hun, veel mensen vinden het nog lastig om genderneutrale naamwoorden te begrijpen en goed toe te passen. Beate, merkte dit zelf ook. Ze heeft non-binaire vrienden, maar had soms toch moeite met de genderneutrale naamwoorden. Daarom heeft zij een app ontwikkeld, genaamd; Talking Pronouns. 

 App-lossing 

Een app die je helpt de genderneutrale voornaamwoorden goed onder de knie te krijgen. Hoe dat precies werkt? Talking Pronouns is een spraakapp waar mensen een naam in kunnen voeren voor wie ze oefenen en de genderneutrale voornaamwoorden, vervolgens praat je over allerlei verschillende dingen die, die persoon dagelijks beleeft. Na je dialoog checkt de app of je de voornaamwoorden goed toegepast hebt. Je kan niet over álles praten, de app heeft een aantal categorieën waar je over kan praten. Voorbeeld hiervan zijn; supermarkt, midgetgolf of het zwembad. Hier kan je dan een verhaal vertellen over de desbetreffende persoon. Achteraf ontvang je dan dus feedback, ook kan je je verhaal dan teruglezen. 

 Beate besloot de app te ontwikkelen omdat ze het gebruik van de voornaamwoorden voornamelijk lastig vond omdat ze er niet vaak genoeg mee oefende, denkt ze. Je gebruikt de vormen niet vaak en als je het dan eens in de zoveel tijd een keer probeert rolt de juist vorm niet vanzelf uit je mond. Ook zijn er veel verschillende vormen wat het moeilijker maakt. 

 Op dit moment is Talking Pronouns nog wel een concept, Beate kan het zelf niet tot een officiële app maken. Ze ontwikkelde de app namelijk voor haar afstudeerproject. Een project waar ze een 9 voor heeft mogen ontvangen. Dat vond Beate heel overwhelming, vertelt ze aan indebuurt, het ontwikkeltraject van de app had ze namelijk als best zwaar en emotioneel ervaren. Maar, ze wil ook graag de app ontwikkelen en zoekt nu naar mensen die de vaardigheden daar wel voor beschikken. Iemand die bijvoorbeeld ervaring heeft met AI, of/en een developer. 

 Transgender Netwerk Nederland (TNN) liet aan Beate weten dat het belangrijk is dat erover nagedacht wordt omdat het ook best ingewikkeld is. Daarnaast vonden ze het ook sterk dat het bedoeld is voor mensen uit de omgeving. Dit zeiden ze nadat Beate hen benaderde aan het begin van haar project, om te kijken hoe zij hier tegenover stonden. Ze vond het lastig om hier zelf een inschatting van te maken, omdat ze zichzelf niet als non-binair identificeert. 

 Moeite mee/ Maar moeilijk 

 Genderneutrale voornaamwoorden zijn nog niet helemaal genesteld in de Nederlandse taal dus. En dat terwijl ongeveer 3,9% van de Nederlandse bevolking identificeert zich niet met het geslacht dat geregistreerd is bij geboorte. Het kan zijn dat de app van Beate daarbij gaat helpen, maar het lijkt aan meer te liggen dan alleen het feit dat sommige mensen het ingewikkeld vinden. EenVandaag deed afgelopen jaar een onderzoek naar genderneutraal taalgebruik binnen bedrijven en organisaties. 

 Uit dit onderzoek bleek dat 38% het een goede zaak vond om dit taalgebruik te hanteren, 39% was geen voorstander en 23% wist niet wat ze ervan vonden. De voorzitter van het eerder besproken TNN, Brand Berghouwer, hoort vaak dat mensen het onzin vinden omdat ze het idee hebben dat ze dan geen man of vrouw meer mogen zijn. En daar gaat het volgens Berghouwer niet om, hij zegt juist dat het belangrijk is om een groep inclusief aan te spreken. 

 Bij EenVandaag geven ze ook aan dat de genderneutrale spreekvormen nog niet ingeburgerd zijn en veel mensen het ingewikkeld vinden om het te onthouden. Ondanks dat niet iedereen het er mee eens is, past de samenleving zich wel stapje bij beetje aan. Zo zegt de NS in hun treinen nu bijvoorbeeld beste reizigers in plaats van beste meneer of mevrouw. Ook het ANP heeft gezegd genderneutrale voornaamwoorden te gaan gebruiken, en laatst kreeg de derde persoon in Nederland een X op het paspoort, in plaats van meneer of mevrouw. Daarnaast wordt de nieuwste editie van de Dikke van Dale ook genderneutraal. In Zweden wordt een genderneutraal voornaamwoord al jaren gebruikt, sinds 2014. Hun (zij) en hem (hij) hebben zij namelijk ook hen. 

 Ondanks dat niet iedereen het er mee eens is worden er dus wel stappen gemaakt. Voor degene die de genderneutrale voornaamwoorden wel willen gebruiken en hier nog moeite mee hebben, heeft Beate de oplossing gevonden. De app is alleen dus nog niet te vinden in de app-store, maar wie weet komt daar snel verandering in. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.