Op bezoek bij Girls’ Day 2022 bij JPG Hulsebosch

Op bezoek bij Girls’ Day 2022 bij JPG Hulsebosch

Luna en Lotte met hun zelfgemaakte smartphonehouders. Beeld: Tessa Huisman

Op donderdag 7 april is het weer zover: Girls’ Day 2022. Tijdens deze dag kunnen meiden van 10 tot 15 jaar kennis maken met het werkveld van bèta, techniek en IT. Verschillende bedrijven in Nederland hebben zich aangemeld bij VHTO, de organisatie die dit initiatief heeft genomen. Zij organiseren workshops en meer voor de deelneemsters. Veel (middelbare)scholen hebben zich aangemeld om hun leerlingen de kans te geven de wereld van bèta, techniek en IT te ontdekken. 

Het aantal vrouwen dat kiest voor een beroep in dit werkveld is al jaren laag in Nederland. Slechts 14 procent van de professionals in bèta, techniek en IT is een vrouw. Veel hiervan valt te verklaren door genderstereotypering: men ziet tenslotte vaak alleen mannen in dit werkveld. Voor jonge meiden ontbreken rolmodellen in deze beroepstakken en daardoor lijkt het een ver van je bed show voor velen. Daarnaast is er een beperkt beeld en weinig kennis over wat allemaal mogelijk is qua technische opleidingen en beroepen, terwijl dit nog best heel breed is.  

Om meiden dus kennis te laten maken met dit werkveld en te laten zien wat allemaal wél mogelijk is, wordt in Nederland door de VTHO al meer dan tien jaar Girls’ Day georganiseerd. Hiervoor organiseerde Technika10 deze dag. De oorsprong van dit initiatief ligt echter in Amerika. Sinds 1993 wordt hier de ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’ georganiseerd, met als doel om meiden de waarde van een goede opleiding te laten zien. Duitsland is de voorloper van Girls’ Day zoals wij die hier kennen, daar vindt sinds 2001 dit initiatief al plaats. Landen die in de loop der tijd ook mee zijn gaan doen zijn Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Polen en Kosovo. 

Dit jaar hebben 215 scholen hun leerlingen aangemeld en doen er 206 bedrijven mee. Zo ook JPG Hulsebosch B.V., meubelmakerij in Noordwijkerhout. Zij zijn actief in de meubelbouw voor cosmeticabedrijven. Hier is ook het tekort aan vrouwen in de branche merkbaar, vooral op de werkvloer zelf. Marlous Oostdam, HR Officer bij JPG Hulsebosch, vertelde: “Ik denk dat de verdeling man vrouw in ons bedrijf 50-50 is. Bij ons in de werkplaats is de aanwas van vrouwen wel heel laag. Wij vinden het leuk als die verdeling meer in balans is.”  Zoals al eerder genoemd, benadrukt Marlous ook dat de rolmodellen weinig te vinden zijn. “Iedereen kent Elon Musk, maar in dat soort posities zie je niet vaak een dame terugkomen.” Juist die rolmodellen zijn zo belangrijk om meiden een voorbeeld of toekomstperspectief te bieden. Dat is dan ook precies waarom Girls’ Day georganiseerd wordt: het beeldend maken van wat er allemaal in de bèta, techniek en IT te doen is.

Bij de Girls’ Day op JPG Hulsebosch kregen jonge meiden van het Teylingen College KTS uit Voorhout een vol programma aangeboden. De dag begon met een korte introductie over het bedrijf. Hierna zijn de leerlingen rondgeleid door het gebouw en hebben ze uitleg gekregen over verschillende functies binnen de meubelmakerij. Ze konden met veel functies en processen meekijken en zijn uiteindelijk ook zelf de werkvloer op gegaan om een eigen smartphonehouder te maken. Aan het einde werd er een quiz gehouden over wat ze geleerd hadden deze dag en werd er genoten van de zelfgemaakte ‘mocktails’ en lekkers. Deze dag beviel de meiden goed. Luna en Lotte, twee leerlingen van de KTS, vertelden: “Ik dacht eerst dat je de hele dag achter de computer moest zitten, maar dat is nu heel anders als je het zo ziet.” Daarnaast vonden ze het leuk om ook echt zelf aan de slag te gaan.

Al met al zijn de meiden dus enthousiast en gingen zij na een geslaagde dag weer tevreden naar huis. Dat was voor Marlous natuurlijk ook belangrijk om te zien: “Wij vinden het belangrijk dat die kinderen al zo vroeg mogelijk enthousiast worden voor onze branche.”. Wellicht dat de opvolgster van Elon Musk er wel tussen zit. Voor nu was het een geslaagde Girls’ Day en hebben veel jonge meiden door het hele land genoeg nieuwe ervaringen opgedaan om mee te nemen naar de toekomst. Op naar volgend jaar!

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *