Oekraïense huisdieren vluchten mee naar Nederland: “Juiste verzorging is belangrijk”

Oekraïense huisdieren vluchten mee naar Nederland: “Juiste verzorging is belangrijk”

Een dierenarts ontfermt zich over een Oekraïense hond. © Niels Kalkman

De beelden blijven hartverscheurend: Oekraïense vluchtelingen die samen met hun huisdier de grens overtrekken op zoek naar veiligheid. Voor veel van deze mensen is hun huisdier een steun en toeverlaat in deze lastige tijd. Maar eenmaal in Nederland aangekomen hebben ook deze dieren de juiste verzorging nodig. Daarom heeft de Dierenbescherming begin maart samen met andere dierenhulpinstanties een meldpunt opgezet om deze dieren een zo goed mogelijk thuis te geven. Niels Kalkman, persvoorlichter van de Dierenbescherming, schetst een beeld van de huidige situatie.

“We hebben het inmiddels zo weten te regelen dat veel dierenartsen zelf weten wat ze moeten doen en ook zelf contact op kunnen nemen met vluchtelingen met huisdieren. Het is dus niet meer zo dat bij ons de telefoon de hele dag roodgloeiend staat, maar dat is wel een hele tijd het geval geweest. Maar er wordt overal met man en macht gewerkt om de dieren die de vluchtelingen meenemen zo goed mogelijk te helpen.”

Wat gebeurt er op dit moment met deze dieren zodra ze in Nederland aankomen?

“Op dit moment zien we dat Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht al een bepaalde binding hebben met het land. Ze hebben hier bijvoorbeeld vrienden of familie wonen waar ze tijdelijk kunnen verblijven, maar voor de dieren die ze meenemen is het wel ontzettend belangrijk dat ze zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Oekraïne is namelijk een land dat buiten de Europese Unie valt en normaal gesproken zijn er enorm strenge regels om een dier vanuit Oekraïne naar Nederland te transporteren. Het dier moet dan eigenlijk direct in quarantaine en moet bepaalde vaccinaties krijgen. Nu heeft de Europese Unie door de oorlogssituatie gelukkig de regels tijdelijk versoepeld, maar het is alsnog van groot belang dat deze dieren zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan om bijvoorbeeld een rabiësuitbraak te voorkomen.“

Hoe wordt dat dan geregeld met de dierenartskosten?

“Ons doel is dat alle kosten die de Oekraïners maken met hun dier niet bij de Oekraïners zelf terechtkomt. Wij zamelen hiervoor nu geld in omdat deze kosten hoog op kunnen lopen. Maar wat heel goed is om te zien is dat dierenartsen zelf ook aangeven dat het belang van volksgezondheid nu vooropstaat. Hierdoor rekenen heel veel dierenartsen niks op consult, maar ze mogen wel een rekening sturen voor de medicijnkosten die ze maken. Hiervoor blijven wij geld inzamelen en op dit moment hebben wij al zo’n 30.000 euro uitgegeven aan Oekraïense dieren die in Nederland naar de dierenarts zijn geweest.”

Wat kunnen Nederlanders doen om bij te dragen aan deze situatie?

“Waar wij op dit moment vooral behoefte aan hebben is financiële steun. Er hebben zich al ruim 4000 gastgezinnen aangemeld die bereidt zijn om een dier op te vangen. Daar hebben we pas een stuk of 40 van nodig gehad, dus op dat gebied zitten we voorlopig goed. Daarnaast hebben wij al zo’n 100.000 euro opgehaald en daar kunnen we nog veel dierenartsbezoeken mee dekken. Maar goed, een rabiësinenting kost al snel 150 tot 250 euro per dier. Ik ben laatst mee geweest met iemand die vier katten moest laten inenten en dat tikt dan toch wel aan. Dus op dit gebied hopen we dat mensen bereidt zijn om financieel wat kwijt te willen om bij te dragen aan het welzijn van deze dieren. En niet alleen voor deze dieren, maar ook voor hunzelf. Want als in Nederland een hondsdolheiduitbraak komt hebben we een groot probleem.”

Wat is de verwachting van de komende maanden?

“Wat we de komende maanden waarschijnlijk gaan zien is dat er nog meer vluchtelingen deze kant op komen. Ook veel mensen die niet direct een binding met Nederland hebben. Dit zijn mensen die echt tijdelijk onder moeten worden gebracht en dat zijn ook plekken waar dieren niet altijd kunnen verblijven. Op de jaarbeurs in Utrecht zijn er bijvoorbeeld 300 bedjes waar mensen op kunnen slapen, maar voor dieren is eigenlijk geen ruimte. Op dat moment komen de gastgezinnen in beeld, dus dan kunnen wij voor goede tijdelijke onderkomens zorgen.”

Over de auteur

Rick Hartkamp

Ik ben graag bezig om mooie en inspirerende verhalen te vertellen en deze onderwerpen op een interessante manier over te brengen op de kijker of lezer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *