Vreedzame oplossing oorlog Oekraïne zeer onzeker

Vreedzame oplossing oorlog Oekraïne zeer onzeker

Protesten tegen de oorlog vinden aanhoudend plaats sinds de invasie eind februari | Foto: Michael Mücke

De meesten waren er bang voor, maar dat het ook echt zou gebeuren. Het is weer oorlog in Europa. Met de invasie van Poetin in Oekraïne staat ook het wereldtoneel weer op scherp. Na pogingen tot onderhandelingen lijkt vrede nu meer dan ooit uit het zicht. Oost-Europa correspondent Floris Akkerman over 2 maanden oorlog in Europa. Hij heeft tot begin april nog zelf in Oekraïne gezeten. 

De uitweg uit de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is nog ingewikkelder dan van te voren gedacht. Zo wordt er gesproken van onderhandelingen die uit zicht zijn en daarnaast wordt de taal over en weer alleen maar heviger. Ondanks grote verliezen van Rusland lijkt redelijk snelle escalatie aanstaande. Ook zijn de aanmeldingen van Zweden en Finland voor NAVO-lidmaatschap onderdeel van het conflict geworden tussen twee grootmachten. Met aan de ene kant Oekraïne gesteund door de VS en EU. Aan de andere kant vrij magere steun voor Rusland van China en verder niet meer dan 10 landen.

Mariupol is een voorbeeld van een stad die aanhoudend geteisterd wordt door aanvallen. “Pijnlijk om te zien dat een mooi land als Oekraïne zo snel kan veranderen in een wreed oorlogsgebied”, zegt Akkerman die voor zijn werk als freelancer nu vanuit huis dagelijks bezig is met verslaggeving. Zo schreef hij onlangs over de informatieoorlog en de weerslag op gewone burgers. Hoe een Oekraïense en een Rus het nieuws volgen laat zien hoe verschillend de oorlog wordt begrepen door inwoners van de twee landen die met elkaar in conflict zijn. “Dat legt een scheuring tussen mensen bloot, die van oorsprong cultureel nauw verwant zijn.”

De huidige ontwikkelingen lijken op een aantal punten enigzins gunstig uit te zien voor Oekraïne. “In de zin van succesvolle defensieve acties in en rondom Kiev. Dat kun je wel een flinke overwinning op de Russen noemen. Ook de kwetsbaarheid van het toch wat ongeorganiseerde Russische leger komt de laatste weken steeds meer naar voren”, constateert Akkerman.

Dat wil niet zeggen dat de Russische dreiging nu echt getemperd is. Over stappen van Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie, maar ook de uitbreiding van de NAVO met Zweden en Finland, daar liet Vladimir Poetin zich niet dubbelzinnig over uit. Zo blijft het schermen met de inzet van kernwapens een hardnekkig gevaar.

Kijk hier de talkshow van Voor Elk Wat Nieuws van donderdag 21 april waarin hoogleraar Paul Reef nog dieper ingaat op de risico’s van NAVO-uitbreiding:

[embed]https://svjmedia.nl/voorelkwatnieuws/2752/voor-elk-wat-nieuws-de-show/[/embed]

Streven naar een vreedzame uitweg uit deze oorlog is volgens Akkerman niet zonder risico’s. “Er bestaat een reëele kans dat Poetin nog verder gaat dan hij nu al doet. Er zijn vrij serieuze signalen over mogelijk nog verdere escalatie”, waarschuwt de Oost-Europa correspondent.

Floris Akkerman draagt ook bij aan een podcast over Midden en Oost-Europa van radiostation BNR:

[embed]https://open.spotify.com/show/2JWEsp6n55zxJJoSbpefXI?si=8283231fa7294495[/embed]

Over de auteur

Jelmer Koper

Radiojournalistiek is echt mijn ding. Altijd bezig met het nieuws offline én online. Vrijwilliger bij de lokale radio-omroep ZFM Zandvoort en het multimediale platform Zandvoort Inside. Afwisseling tussen verdiepende producties en het dagelijkse, snelle nieuws spreekt mij aan. Politiek, activisme en maatschappelijke conflicten zijn onder andere thema’s die in mijn straatje passen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *