“Mensen dachten hé dat is mij ook wel eens overkomen, na de uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag”

“Mensen dachten hé dat is mij ook wel eens overkomen, na de uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag”

Na de uitzending van boos over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland was de telefoon roodgloeiend bij slachtofferhulp. “Er belde veel vrouwen die hetzelfde hadden meegemaakt zoals in de aflevering van BOOS werd verteld. Ook waren er veel meldingen gedaan over grensoverschrijdend gedrag.” Verteld Floor van den Andel, stagiaire op de afdeling actieve benadering van slachtofferhulp. Op deze plek is de eerste communicatie. Sinds deze aflevering is grensoverschrijdend gedrag veel in het nieuws en in de media. Ook sinds het uitgaansleven na de coronapandemie weer begonnen is komen er veel meldingen binnen voor openbare schennis. “Daar vallen bijvoorbeeld seksuele grappen of ongewenste aanrakingen ook onder, wat je sneller krijgt tijdens bijvoorbeeld het uitgaan.” Zegt van den Andel.

Wat is Slachtofferhulp Nederland precies?

“Slachtofferhulp Nederland is een organisatie wat ondersteuning biedt na een misdrijf, calamiteit of verkeersongeval. Deze ondersteuning kan zijn op emotioneel, praktisch of juridisch gebied.

De eerste stap bij Slachtofferhulp Nederland is dat er iemand van de afdeling Actieve Benadering de mensen, slachtoffers, die een melding hebben gemaakt belt. Het gaat dan om heel veel verschillende soorten meldingen. Van inbraak, tot mishandeling tot verkrachting. Heel uiteenlopend dus. Wij krijgen die meldingen binnen van de politie en nemen contact op met het slachtoffer. Het ene slachtoffer wil met ons praten en de andere niet. We behandelen elk slachtoffer met hetzelfde script. Zo kunnen we kijken wat de situatie is en of het slachtoffer behoefte heeft aan hulp. Dat script bestaat uit vragen om erachter te komen welke hulp het meeste passend is. Bij sommige mensen is de hulp niet nodig. Bij dat eerste gesprek komen we er dan achter en dan plannen we geen vervolggesprek in. Bij de gevallen die wel gebruik willen maken van onze hulp plannen we wel een vervolggesprek in. Soms kunnen wij het slachtoffer zelf helpen door dan alleen belafspraken in te plannen, in andere gevallen, als er bijvoorbeeld trauma therapie zoals emdr nodig is dan verwijzen wij hem of haar door naar de huisarts. Die informeren wij dan ook. In andere gevallen is er geen emotionele hulp nodig maar juridische hulp. Dan worden de slachtoffers doorverwezen naar de afdeling juridische dienstverlening.

Verder kunnen mensen ook altijd zelf bellen naar de servicelijn van slachtofferhulp als ze hulp nodig hebben. Ook worden er flyers met de contactgegevens gegeven aan slachtoffers op het politiebureau zodat ze zelf contact op kunnen nemen met slachtofferhulp Nederland en zich kunnen inlezen wat voor hulp ze kunnen krijgen.

Meldingen die binnenkomen over aanranding of verkrachting, kunnen ook overgenomen worden het Centrum Seksueel Geweld. Dit is een centrum dat gespecialiseerd is in de zorg na een aanranding of verkrachting.” Zegt van den Andel.

Is er altijd genoeg plek voor iedereen?

De mensen die wij direct helpen kunnen altijd worden geholpen. Daar is plek voor en dat plannen we in. De mensen die worden doorverwezen naar een psycholoog, dat gebeurt via de huisarts. Kunnen wel met wachttijden te maken krijgen. Ze krijg geen voorrang omdat ze vanuit slachtofferhulp zijn doorverwezen.

Wat heb je gemerkt na de uitzending van BOOS?

Na die aflevering zijn er veel meer aanmeldingen geweest van zedenzaken en grensoverschrijdend gedrag. Niet per se omdat het nu meer gebeurt maar meer omdat mensen door dat nieuws besefte dat dat hun ook is overkomen in het verleden. Ze konden eerst niet plaatsen wat er precies gebeurd was maar na die uitzending werd het duidelijk en is er melding van gemaakt. Na dat het nachtleven open is gegaan na de pandemie is er wel een flinke stijging geweest van het aantal recente meldingen over bijvoorbeeld straatintimidatie en ongewenste seksuele grappen en aanrakingen. Dat komt omdat daar tijdens het uitgaan praktisch gezien meer ruimte voor is.” zegt van den Andel

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.