Gezond en fit zijn: hoe pakt de jeugd dit aan?

Gezond en fit zijn: hoe pakt de jeugd dit aan?

bron: PixaBay

Even snel een frikandelbroodje halen in de pauze, een broodtrommel vol snoepgoed en suikerrijk beleg op brood: bij even snel wat eten op school kiest de jeugd niet altijd de meest gezonde optie. Donderdag 21 april staat daarom in het teken van de ‘Gezonde Schoolkantine’, een initiatief van het Voedingscentrum Nederland. Op deze dag is de online Inspiratiefabriek: de hele dag worden voor voortgezet onderwijs en mbo-scholen workshops en lezingen georganiseerd voor inspiratie.

Gezond eten is niet het enige wat bijdraagt aan een gezondere leefstijl voor de kinderen. Ook bewegen is belangrijk. Vrijdag 22 april zijn de Koningsspelen, voor het basisonderwijs. Een ware jubileumeditie: het is namelijk alweer de 10e keer dat het gevierd wordt. De Koningsspelen zijn een speelse manier voor de kinderen om actief bezig te zijn. Met sport en spel wordt deze dag gevierd. Het thema van dit jaar is dan ook ‘Voel je Fit!’. Zelfs het Koningsspelenlied maakt de kinderen er van bewust.

Martina van der Linden, afgestudeerd van de ALO, vrijwilliger bij het Leontienhuis en begeleider bij IntoLife ziet het vraagstuk rondom fitheid bij de jeugd als een vraagstuk over normen en waarden. `Wat is gezond en fit zijn eigenlijk? We ontwikkelen onze normen en waarden, die onder andere worden  gevormd door de omgeving waar we in leven. Als we van jongs af aan al meegeven wat een gezonde leefstijl met ons doet geven we normen en waarden mee waar je een leven lang plezier van hebt. School is niet de enige plek die daar invloed op heeft, maar wel een belangrijke: kinderen brengen daar tenslotte veel tijd door.’

Of de dag van de gezonde schoolkantine waarin maar één dag aandacht wordt gegeven aan de gezonde leefstijl echt helpt, dat weet Martina niet zeker. “Om te kunnen zeggen dat 1 dag daar goed voor is durf ik niet te zeggen, maar er is aandacht  voor en dat is het begin. Er is een gezegde: ‘iets wat je aandacht geeft groeit’ Dat zal met de gezonde schoolkantine ook zijn.” Wel moet gelet worden op de inhoud van de kantine. Je kan je afvragen of het goed is dat een gezonde kantine het beeld schetst dat er bepaalde producten bijna nooit meer aangeboden mogen worden. “In mijn werkomgeving is het ook prima om een keer de broodje kroket te eten en daar hoef je echt niet een extra half uur voor in de sportschool te staan.”

Wat scholen ook kunnen blijven doen om de kinderen gezond en fit te houden, daarvoor zijn meerdere initiatieven mogelijk. “Beweegtussendoortjes, beweegstimulerende omgevingen door op de gang een hinkelbaan te faciliteren, bewegend leren (een tafel aanleren door het aantal keer stuiteren voor het antwoord met een bal) zijn goede voorbeelden. Ook de initiatieven van een fruit-tussendoortje op school en gezonde kantine is gewoon belangrijk. Dit heeft een positieve invloed op het maken van keuzes  die helpen bij de bewustwording van een gezonde leefstijl.”, aldus Martina.

Dat ongezond eten al langer een probleem is bij jongeren, is algemeen bekend. Het CDA kwam deze week zelfs met een voorstel naar buiten om een minimumleeftijd te stellen aan het kopen van fastfood. Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA bracht het rapport Gezond Leven uit. Hierin stelden zij dat Fastfood niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. Bewerkt eten en drinken zouden minder gezond zijn en overmatige consumptie heeft, volgens het rapport, welvaartsziekten tot gevolg.

Er zit volgens Martina wel een goed idee achter, maar om een harde grens te stellen zou haar te ver gaan. “Op zich ben ik er niet op tegen dat er maatregelen met betrekking tot fastfood komen. We leven wel in een wereld waar veel om verkoopcijfers gaat en weinig de vraag wordt gesteld of het goed is voor ons. Mijn sentimentele gedachte gaat gelijk naar mijn kindertijd waarin het eens in de zoveel tijd echt een uitje was om naar de McDonalds te gaan. Dat iemand ontnemen, lijkt me geen optimaal idee. Ik zie er meer in om fastfood duurder te maken en de ‘gezonde’ voeding goedkoper. En scholen niet te bouwen op loopafstand van een fastfood restaurant (of andersom) zodat leerlingen elke pauze daarheen kunnen.”

Al met al is het een vraagstuk waar op meerdere manieren naar gekeken kan worden, maar een ding is zeker: aandacht besteden aan gezondheid is op jonge leeftijd een must.

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *