Zorgen Fitfluencers voor een ideaal beeld op Social Media?

Zorgen Fitfluencers voor een ideaal beeld op Social Media?

Een strakke buik, ronde en/of volle billen, een sixpack, biceps en triceps. Een beeld dat de ‘fitfluencers’ laten zien op Social Media. Uit een enquête , dat is gedaan onder 6000 jongeren door NOS Stories, komt dat jongeren erg opkijken naar ‘fitfluencers’ en dat zij mentale en fysieke klachten kunnen ontwikkelen door het ‘ideaal beeld’ dat zij neerzetten.

Betekenis 

De meeste mensen zijn wel bekend met de term influencer, maar wat is dan precies een ‘fitfluencer’? Als je je Social Media opent zie je vaak mooie mannen en/of vrouwen met een strak lichaam. Zij posten bijvoorbeeld video’s en/of foto’s over hun routine in de sportschool en hun voeding. Sommige ‘fitfluencers’ trainen meer dan zes keer per week en eten vooral, rijst, kip en groente. Deze groep influencers hebben vaak een groot bereik en veel jongeren als volgers. Hun doel is om mensen te inspireren en te motiveren om een betere versie te worden van jezelf. Zo geeft rapper Kosso in een stuk met de NOS aan ‘’Hard trainen is beter voor je lichaam dan bijvoorbeeld drugs.’’

Fitness

De sportschool is voor jongeren steeds aantrekkelijker. In de afgelopen jaren steeg het aantal van 12-tot 18 jarigen dat naar de sportschool gaat met een hoog tempo, dat blijkt uit een enquête van NOS Stories. Onder de jongeren is vooral kracht, crossfit en cardio erg populair. Ook door corona zijn steeds meer jongeren thuis gaan sporten om zo fysiek en mentaal fit te blijven. Dit kwam voornamelijk omdat er niet veel anders te doen was.

Onzeker

Dat de ‘fitfluencers’ alles delen heeft ook zijn nadelen. Jongeren zijn vooral in de pubertijd onzeker over hun lichaam. Door deze onzekerheid kunnen jongeren erg opkijken naar de ‘fitfluencers’. Het kan zich uiten in zichzelf uithongeren, vijf tot zeven dagen per week trainen en alsnog niet tevreden zijn met het lichaam. Dit kan dan zorgen voor een eetstoornis en andere mentale en/of fysieke klachten. Ook als je in de sportschool komt zie je overal om je heen jongeren die elkaar pushen om maar meer te kunnen. ‘Kom op je kan meer, push het naar de 80 kg’ of ‘dieper zakken, dan voel je het echt in je billen.’ Zijn de uitspraken die je voorbij hoort komen in de sportschool. Ook filmen de jongeren elkaar en plaatsen dit dan weer op Social Media voor de buitenwereld. De jongeren nemen het eigenlijk over van de ‘fitfluencers’ en stoken elkaar op om nog fitter te worden.

Persoonlijke begeleiding

In plaats van dat jongeren op Social Media gaan kijken zouden ze ook om persoonlijke begeleiding kunnen vragen, zoals een Personal trainer. Een Personal trainer kijkt eerst samen met jou wat je doel is en maakt dan een haalbaar plan samen met jou. Je kan in elke sportschool wel een Personal trainer vinden. In deze video over de wel bekende ‘fitfluencers’ ga ik in gesprek met Justin Tiggers. Justin is drieëntwintig jaar en heeft zijn eigen bedrijf als Personal trainer genaamd één2pt. Hij kijkt eerst wat iemand zijn doel is en gaat ook in op het mentale stuk wat komt kijken bij het trainen. Zo moet je jezelf soms pushen om te gaan, al ga je maar een half uur dan ben je toch gegaan. Justin merkt dat er veel jongeren komen sporten in de sportschool en veel doen het dan ook verkeerd. Het is een proces van kleine stappen. Sinds kort heeft Justin een Instagram account voor zijn bedrijf, waar hij filmpjes plaatst over bepaalde oefeningen goed uitvoeren. Dit is eigenlijk ‘fitfluencen’ op een gezonde manier.

Justin gaat in de korte video hieronder in op, de gevaren van ‘fitfluencers, waarom kijken jongeren zo op tegen deze mensen en wat geeft hij voor een advies als Personal trainer voor het creëren van jou ideaal beeld.

Over de auteur

Fenna Monteiro

Ik ben Fenna Monteiro, 22 jaar oud en studeer journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de opleiding. Op deze persoonlijke site plaats ik mijn producties. Neem gerust een kijkje! :)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *