Oude hobby’s zorgen voor herbeleving oude herinneringen?

Oude hobby’s zorgen voor herbeleving oude herinneringen?

Oude hobby’s zorgen voor het terugvinden van oude herinneringen. Dat stelt een artikel van de Telegraaf. In een verzorgingstehuis in Leatherhead kwam bijvoorbeeld een paard langs, en een 90-jarige dementerende bewoner fleurde hier helemaal door op. Hij was vroeger namelijk ruiter geweest. Achteraf vertelde de medewerkers van het verzorgingstehuis dat ze het geweldig vonden om van de bewoners alle verhalen te horen van hoe ze hun oude hobby’s vroeger beleefd hebben. Maar is het ook echt zo dat er door oude hobby’s oude herinneringen opgehaald en herbeleefd kunnen worden?

Het programma dat dit voor de ouderen organiseerde heet ‘long lost hobbies’ en hoort bij de stichting care UK. Op hun site beginnen ze de introductie van het programma met een uitleg waarom ze naar het verleden kijken voor nieuw tijdverdrijf. Eigenlijk heeft dit stuk niet veel te maken met mensen met dementie, maar vooral met het feit dat oude hobby’s nu verdwijnen door de moderne technologie. Hobby’s die ze niet willen laten verdwijnen. Hierna volgt een kort stukje uitleg over het effect op mensen met dementie. Zij zeggen dat weer bezig zijn met oude hobby’s kan helpen met oude herinneringen terughalen. Daarnaast is het volgens hen fijn om door middel van een bekende activiteit die ooit veel blijdschap gaf met andere mensen een band op te bouwen. Echter worden er geen professionals aangehaald in dit stuk, of in het stuk van de Telegraaf, om dit te onderbouwen of te bevestigen. Goed om het daarom even te checken.

Alzheimer Nederland moest bij dit voorbeeld denken aan de video van de oude ballerina die muziek hoort waar ze op gedanst heeft. De vrouw heeft Alzheimer en weet nog maar weinig, maar herinnert zich wel hoe ze moet dansen. Door dit voorbeeld zien ze wel dat er een grote kans is dat de stelling waar is. Als ze naar het specifieke voorbeeld in Leatherhead kijken, zijn ze positief. “Leuk, een soort combinatie van reminiscentie en zorgdieren voor een persoonsgerichte aanpak. Naar beide is wel onderzoek gedaan, maar de combinatie is wel redelijk uniek.” Of het echt werkt is al lastig te onderzoeken, maar naar hoe het werkt al helemaal. Als ze een grove speculatie moeten doen zeggen ze; “activiteiten zorgen voor activatie van het brein.” In dit geval lijkt het Alzheimer Nederland ook vooral te zitten in de persoonsgerichte aanpak. De één heeft een hekel aan paarden de ander niet. Voor de man uit het verhaal is het dus een logische keuze dat er een paard langskwam.

Marcel Olde Rikkert, hoofd van het Radboudumc Alzheimer Centrum, denkt dat oude hobby’s zeker welzijn verhogend kunnen werken. En ook denkt hij dat er oudere herinneringen boven komen; “Omdat je met beleving veel zintuigelijke haakjes biedt om herinneringen op te halen.” Het is niet de oplossing voor dementie, want het is waarschijnlijk tijdelijk;”Het zal grotendeels tijdelijk zijn, het zal geleden brein breinschade immers niet opruimen. Maar mogelijk biedt de positieve emotie wel meer kans op het weer oproepen van die herinnering.”

In conclusie kan er gezegd worden dat de claim grotendeels waar is. Oude hobby’s kunnen wel degelijk zorgen voor het ophalen van oude herinneringen. Dat komt doordat omdat je met belevingen, volgens Marcel Olde Rikkert, veel haakjes biedt om herinneringen op te halen. Ook is het al wel eens eerder gezien dat het herbeleven van oude herinneringen effect heeft op mensen met dementie. Daarnaast zorgen activiteiten ook voor activatie in het brein. Het zal alleen niet permanent zijn aangezien de breinschade die er al was blijft, maar tijdelijk oude herinneringen ophalen kan dus wel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.