De dynamische zero-Covid strategie in Shanghai

De dynamische zero-Covid strategie in Shanghai

Pexels

China worstelt al weken met de grootste golf van COVID-19 sinds de begindagen van de pandemie twee jaar geleden. De stad heeft sinds begin maart meer dan 70.000 nieuwe coronagevallen gemeld. Vanaf 28 maart heeft de regering een lockdown opgelegd in de stad Shanghai. Het is een grote stap voor een grote stad. Tijdens de lockdown ligt het openbaar vervoer stil, bruggen en tunnels zijn helemaal gesloten. Ook werken mensen vanuit huis en zijn de basis- en middelbare scholen in Shanghai overgestapt op digitaal onderwijs. 

 

De strengste maatregel tot nu toe voor Shanghai, gaat samen met massale testcampagnes. De autoriteiten van China hopen zo de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hun doel is om zo snel mogelijk nul besmettingen te hebben.  

 

Op maandag 11 april meldde Reuters dat het financiële centrum van China, Shanghai, met het versoepelen van de afsluiting in sommige gebieden is begonnen ondanks het melden van een record van meer dan 25.000 nieuwe corona infecties. De reden daarvan is dat de autoriteiten, de stad na meer dan twee weken weer in beweging probeerden te krijgen. 

 

Wie in China besmet is geraakt met het virus, moet naar een quarantainecentrum. In Shanghai zijn zulke centra opgericht in bijvoorbeeld sportscholen en evenementencentra, maar deze zijn al bijna helemaal vol. De situatie in de quarantainecentra is niet goed. 24/7 zijn de lampen aan, er is weinig privacy, er zijn te weinig badkamers, er zijn vuile toiletten en koude water. Dit zijn problemen die door mensen zijn gemeld. 

 

De druk op de autoriteiten in de dichtstbevolkte stad van China met meer dan 26 miljoen inwoners neemt toe doordat de bewoners steeds gefrustreerder werden naarmate de stoepranden voortduurden, waardoor sommigen veel moeite hadden om genoeg voedsel en medicijnen te vinden. 

 

Hoewel video’s die door lokale media werden gepubliceerd, lieten zien dat de meeste bewoners in gebieden die voor versoepeling waren bestemd nog steeds opgesloten zaten en wachtten om op de hoogte te worden gebracht van de volgende stappen, lieten ze ook mensen die vanuit hun huizen de straat op gingen, zien. 

 

Deze stap heeft een kleine verlichting geboden voor velen die meer dan drie weken opgesloten zaten in de strijd tegen China’s grootste uitbraak sinds het coronavirus eind 2019 voor het eerst werd ontdekt in het centrum van Wuhan. 

 

De lockdown van Shanghai begon al snel de economie veel pijn te doen. Op verschillende plekken in het land loopt de economie vast. Aangezien Shanghai 26 miljoen inwoners heeft is het een economisch belangrijk stad. Veel steden in China zijn deels in lockdown. Wie erheen wil voor zaken, moet negatieve tests overleggen en in enkele gevallen in quarantaine.  

 

De lockdown zou maar 5 dagen duren maar nu liggen honderden schepen voor de haven van Shanghai te wachten tot ze binnen de stad mogen varen. Werknemers die zichzelf in fabrieken hebben opgesloten hebben geen grondstoffen of onderdelen meer om mee te werken en wat ze maken kunnen ze niet weg krijgen. Chauffeurs kunnen bijvoorbeeld ook niet op hun werk komen omdat het openbaar vervoer stilligt. Bijna al de economie van zo’n machtige stad ligt plat. Het  feit is dat de Chinese economie goed is voor een kwart van de wereldwijde economische groei en hierdoor bestaat er een groot probleem. 

 

Met steunmaatregelen probeert de Chinese overheid de economie weer wakker te maken. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld het verlagen van belasting en voor kleine ondernemers, het stimuleren van infrastructuurprojecten, verlagen van de reserveverplichtingen en rentetarieven van banken om meer geld in omloop te brengen. Om de vastgoedmarkt weer aan te zwengelen heeft de Chinese overheid besloten om hypotheekvereisten te versoepelen. Ondanks al deze steunmaatregelen wordt het volgens analisten moeilijk om de economische schade te compenseren zolang grote delen van China zich in lockdown bevinden. Voor de Chinezen voelt het nu zoals het begin van de tweede golf in Europa voor ons.  

 

Shanghai is altijd het toneel van drama geweest in de moderne Chinese geschiedenis en zal dat altijd blijven. Boven dat de stad het economische centrum van het land is wordt er ook gewaardeerd om zijn dynamische middenklasse, divers openbaar leven, ruimdenkende intelligentsia en actieve (voor Chinese normen) civiele samenleving.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.