De toekomst van abortus in Amerika

De toekomst van abortus in Amerika

In onze podcast spraken wij Ruut Veenhoven, socioloog met veel expertise over abortus en de abortuswetten. Hij geeft uitleg over de mogelijke gevolgen die de nieuwe abortuswetten voor Amerikaanse vrouwen kan gaan hebben en maakt een toekomstverwachting.

Na aanleiding van de nieuwe abortuswetten in Amerika is er een soort angst ontstaan rondom de abortuswetten in Amerika over het algemeen. In de staat Oklahoma is de nieuwste staat in Amerika waar abortus illegaal is geworden. Conservatief Amerika wil graag dat abortus in heel Amerika illegaal zal worden. Zij zien abortus als moord.

Conservatief standpunt
Voornamelijk conservatief Amerika wil graag dat abortus illegaal wordt. Zogeheten pro-lifers strijden voor de rechten van de ongeboren baby. Zij gaan net zoals pro-choicers, de tegenhangers van de pro-lifebeweging de straten op om te protesteren. De pro-lifers tegen abortus en de pro-choicers voor abortus. De pro-lifers staan bekend om vrij gewelddadige protesten. Er zijn meerdere meldingen in het verleden geweest over pro-life protesten die een negatieve afloop hebben gekregen door bijvoorbeeld vernielingen en persoonlijk letsel. Het conservatieve standpunt heeft wind in de rug aangezien Trump twee extreem conservatieve en rechtse rechters in het Hooggerechtshof heeft gezet. Trump heeft zelf ook een conservatief standpunt omtrent abortus. Hij is er namelijk ook tegen abortus in de meeste gevallen (in gevallen van verkrachting of incest is hij voor abortus).

Geschiedenis
Het recht en bescherming van het recht op abortus is in Amerika niet vanzelfsprekend. In 1973 werd er in de zaak Roe v. Wade het recht op abortus gewettigd. Sinds dien wordt het recht op abortus beschermt en gewaarborgd. De initiatiefneemster is Jane Roe, een nepnaam ter bescherming van de aanspanner. Zij heeft in 1970 in de zaak Roe vs Wade Henry Wade aangeklaagd en toen is het allemaal begonnen. In de rechtzaak vertelde zij dat ze vond dat de staatswetten enorm vaag waren rondom dit thema. In de staat Texas waar zij woonde was abortus illegaal en daarmee vond zij dat er verschillende amendementen geschonden. in 1973 was de zaak afgerond en was het doel bereikt: abortus was niet meer illegaal. In de loop van tijd zijn er weer steeds meer staten abortus gaan criminaliseren. Inmiddels zijn in bijvoorbeeld Texas en Oklahoma abortus alweer illegaal geworden en de verwachting is dat er meer staten zullen volgen.

Statement
Op zes mei verscheen in het NRC het volgende artikel: ‘Conservatief Amerika heeft decennia toegewerkt naar het criminaliseren van abortus’. Hierin linken zij naar naar het uitgelekte concept uitspraak van het Hooggerechtshof van Amerika. In het uitgelekte concept uitspraak staat dat de plannen staan om het recht op abortus en de bescherming van het recht op abortus zal moeten worden vernietigd. Hiermee wordt de strijd die Jane Roe heeft gestreden en de uitkomst daarvan losgelaten. In het statement staat: ‘The lines it drew. Why, for example, does a State have no authority to regulate first trimester abortions for the pur- poseof protecting a woman’s health? The Courts only ex- planation was that mortality rates for abortion atthatstage were lower than the mortality rates for childbirth. Roe, 410 U.S, at 163.’ In het hele verslag staan redenen waarom Roe iets op een niet correcte manier heeft aangedragen. 

Het abortusrecht in Amerika blijft een onderwerp van discussie. De meningen zijn verdeeld en de verwachting volgens van Veenhoven is dat dat zo zal blijven. Ieders mening wordt versterkt door de media. Hoe het zal gaan in de toekomst moet nog maar blijken, van Veenhoven heeft duidelijke voorspellingen gemaakt waar over na gedacht kan worden. Er wordt mede door het statement een verwachting gesteld dat wellicht in heel Amerika abortus verboden gaat worden.

Bronnen:

Abolishing Abortion: The History of the Pro-Life Movement in America. (2021). The American Historian. Geraadpleegd op 2022, van https://www.oah.org/tah/issues/2016/november/abolishing-abortion-the-history-of-the-pro-life-movement-in-america/

(mei 6, 2022). Conservatief Amerika heeft decennia toegewerkt naar het criminaliseren van abortus. NRC.nl. https://advance-lexis-com.hu.idm.oclc.org/api/document?collection=news&id=urn:contentItem:65CW-K531-JBNH-J35T-00000-00&context=1516831.

Sütcü, E. (2022, 4 mei). Wanneer werd abortus legaal in de VS? Historianet.nl. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://historianet.nl/maatschappij/geschiedenis-van-amerika/wanneer-werd-abortus-legaal-in-de-vs

Abolishing Abortion: The History of the Pro-Life Movement in America | The American Historian. (2022). The American Historian. Geraadpleegd op 12 mei 2022, van https://www.oah.org/tah/issues/2016/november/abolishing-abortion-the-history-of-the-pro-life-movement-in-america/

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *