Drugs het nieuwe normaal?

Drugs het nieuwe normaal?

Drugs zie je de laatste tijd steeds meer onder jongeren en studenten. Zo ook bij Koen, als hij een techno of hardstyle festival pakt komt er al een gauw iets van een pilletje bij kijken. Het geeft toch net dat extra gevoel. Wel zegt Koen dat na de eerste keer dat het goed ging het gevoel alleen maar minder leuk wordt, omdat je eraan gewend raakt. Dit zorgt er dan ook voor dat je meer gaat gebruiken, omdat je er beter tegen kan. Alleen doordat je er meer van gaat nemen worden de na-effecten ook erger. Dat drugs onder de jongeren en jongvolwassen een bekend begrip is is voor de meeste mensen geen verrassing meer. Uit het Grote Uitgaansonderzoek 2020 onder jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 16 t/m 35 jaar die in het afgelopen jaar weleens een party, festival, club of discotheek hebben bezocht, blijkt dan ook dat het xtc-gebruik een stuk hoger te liggen dan in de algemene bevolking. Iets meer dan de helft (54%) van de deelnemers aan het onderzoek has ooit xtc gebruikt en iets minder dan de helft (44%) deed dat in het afgelopen jaar.

Als je gaat kijken naar de normalisering van drugs, moet je eerst kijken naar wat ‘normalisering’ nou precies inhoudt. Zo was in het verleden het gebruik van drugs vooral gangbaar in bepaalde subculturen (denk aan hippies en gabbers) terwijl we de huidige drugs gebruikende festivalbezoeker als mainstream zouden typeren. De festivalgangers doen ook niet meer hun best om te verbergen dat ze aan de drugs zitten en ook de festivals zelf rekenen op mensen die onder invloed zijn van drugs. Op die dancefestivals worden ook ijsjes verkocht en water is duurder dan normaal, dit is natuurlijk al met de gedachten dat er mensen die onder invloed zijn.

Wat ook genormaliseerd wordt is de manier waarop er gesproken wordt over drugs. Onder de studenten wordt er openlijk gesproken over drugs, maar ook de media praat zo vaak over drugs dat het lijkt alsof heel Nederland aan de drugs zit. Het gebruiken van verschillende drugs schommelt ook over de tijd heen. Zo was de hippietijd in de jaren ’60, de heroïne-epidemie in de jaren ’70 en ’80 en de gabbertijd in de jaren ’90. In de jaren ’90 was er ook een piek van ecstasy.

Maar wat houden al die drugs nou precies in?

XTC is een van de populairste drugs onder studenten dus een korte uitleg over wat xtc precies is en wat het met je doet.

XTC is een middel met een stimulerend én een bewustzijnsveranderend effect. XTC wordt vooral gebruikt op feesten en is een van de meest gebruikte partydrugs in Nederland. De werkzame stof in XTC is MDMA (3,4-methyleendioxy-methamfetamine). Soms worden pillen verkocht als XTC, maar bevatten ze geen MDMA. Er kunnen dan stoffen in zitten die lijken op MDMA of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken. De dosis MDMA in pillen varieert. De laatste jaren zijn er veel pillen op de markt met een hoog gehalte MDMA. Dit kan vervelende en gevaarlijke bijwerkingen geven.

Het effect van een middel wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door de persoon (verwachting, ervaring met het middel, gezondheid, stemming, enzovoorts.) en de omgeving waarin het wordt gebruikt (bijvoorbeeld rustig, druk, vertrouwd, onveilig). De beschreven effecten kunnen dus per persoon verschillen. Een aantal geestelijke effecten zijn: dat XTC een opwekkend en wakker gevoel geeft, muziek en kleuren worden anders waargenomen en ook krijg je meer behoefte aan contact en intimiteit. Vandaar wordt XTC ook wel ‘lovedrug’ genoemd. Er zijn niet alleen geestelijke effecten maar ook lichamelijke: zo kan je verwijde pupillen krijgen, een stijf gevoel in de kaken krijgen of je kan een verminderde eetlust krijgen.

Ondanks dat XTC dus best gevaarlijk kan zijn overweegt het kabinet om XTC te legaliseren. Drugs zijn alleen niet zonder risico’s. “Stel dat uit onderzoek zou blijken dat 1 op de 30.000 mensen overlijdt aan het gebruik van xtc, kun je legalisatie dan verantwoorden? Dat is een lastige afweging. De risico’s moeten wel heel klein zijn”, zegt Ruben Vrolijk, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut. Aan de andere kant is drank ook niet goed voor je en daar wordt wel makkelijk over gedaan: “Veel mensen in Utrecht genieten van een xtc-pil op een festival zonder dat het tot problemen leidt. Maar die vrijheid is er nu niet, omdat het illegaal is. Daarmee steunen we in feite de criminaliteit”, zegt Bakker. Hij noemt het bizar dat xtc-gebruik strafbaar is. “Want je kunt je bij het eerste willekeurige feestje een stuk in de kraag drinken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *