Studenten zijn open en eerlijk over EMDR therapie

Studenten zijn open en eerlijk over EMDR therapie

Alle studenten hebben wel een confession, van geheimen naar je ouders of iets waar je je over schaamt tegenover klasgenoten. Floor van den Andel en Bob van der Post hebben beide midden in hun studenten periode EMDR-therapie gehad. Bob omdat hij last had van paniek aanvallen sinds hij in een druk studenten huis woonde en lid was van een vereniging. “Ik was een drankje aan het doen met vrienden van vroeger en toen ben ik naar de wc gelopen omdat ik een paniek aanval had, dit echt meerdere keren op een avond.” Floor omdat zij een angststoornis heeft gekregen nadat zij meerdere keren is flauwgevallen buiten huis. “Ik was bij mijn vriend om te eten en voor het eten ging ik out, midden in de woonkamer bij hem thuis, super ongemakkelijk.”

Wat is EMDR-therapie?

EMDR-therapie is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s

EMDR staat voor Eye Movement desensitization. Als je door een nare gebeurtenis in je leven last hebt van psychische klachten zoals herbeleving, slapeloosheid, angst, somberheid. Zou door je psycholoog EMDR-therapie geadviseerd kunnen worden, om je van die klachten af te helpen. Als je een nare herinnering hebt van iets waar je veel emoties bij voelt kan EMDR-therapie je van die emoties af helpen. De therapeut zal je eerst vragen om aan de akelige gebeurtenis te activeren, dat doe je door aan de gebeurtenis te denken. Zo haal je de herinnering uit het lange termijn geheugen en komt hij in het kortetermijngeheugen, ook wel het werkgeheugen genoemd. Je moet er sterk aan denken en de therapeut beweegt zijn vingers die moet je volgen met je ogen. Door de herinnering en het bewegen met je ogen tegelijk krijgt je werkgeheugen veel informatie binnen en dat moet je geheugen verwerken. Daardoor vervaagt de herinnering en de emotionele lading die valt er een beetje vanaf. Zo kan je anders naar de gebeurtenis kijken. Na elke therapie wordt je angst minder. En zo kan je de gebeurtenis

Floor had een angst om de deur uit te gaan doordat zij veel last had van flauwvallen. Ze was die periode vaak flauwgevallen bij haar vriend thuis. Daardoor durfde ze niet meer rond etenstijd de deur uit. Ze had tijdens haar werk ook de angst om flauw te vallen. Hierdoor ging ze niet meer werken. Een hapje eten met vriendinnen zat er ook niet meer in. Sinds toen heeft ze standaard een pakje koekjes in haar tas voor het geval ze trek krijgt. Floor raakte heel erg in een dip en ging naar een psycholoog. Bij het bloed testen kwamen de resultaten goed uit, dus waar kwam het flauwvallen vandaan? Via een diëtiste kwam ze erachter dat ze een snelle stofwisseling heeft en dat ze dus goed moet eten anders valt ze flauw. Om haar trauma te verwerken kreeg ze EMDR-therapie. Dat heeft volgens haar heel erg geholpen. “Ik zou niet weten waar ik zou staan zonder die therapie.” zegt Floor.

Bob werd lid van een vereniging en ging uit huis wonen, in Utrecht. In een gemengd huis van zijn vereniging. Dus jongens en meisjes, in totaal met z’n tienen. Dat was heel druk en er werd veel gedronken, gerookt en laat geslapen. Voor hem was het nieuw en heel leuk, hij wilde geen een feestje missen. Hij raakte snel in een sleur. Thuiskomen in Breukelen bij zijn ouders was voor hem het enige rustmoment. Maar wel merkte hij dat hij een soort afkickverschijnselen had voor het drinken en het feesten in Utrecht. Hij kreeg last van paniek aanvallen in rustige en onrustige situaties. Toen is hij aan de bel gaan trekken en heeft hij EMDR-therapie gehad. Zijn studie heeft hij niet meer gevolgd door deze omstandigheden en hij was alleen nog maar thuis in Breukelen.

Met beide gaat het nu gelukkig goed, floor eet direct als ze een beetje trek krijgt en Bob zit nu opnieuw in zijn derde jaar en is bijna klaar met zijn stage.

In de podcast biertalk praten studenten waaronder Floor over nog veel meer confessions, zoals drugs gebruiken en geld lenen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.