Mannenmishandeling komt vaker voor dan we denken

Mannenmishandeling komt vaker voor dan we denken

Clker-Free-Vector-Images via PixaBay

In de zaak van Amber Heard tegen Johnny Depp lijkt het tij gekeerd te worden: Heard blijkt Depp juist misbruikt te hebben in plaats van andersom. Vaak is het stereotyperende beeld dat vrouwen slachtoffer zijn van fysiek/huiselijk geweld en misbruik. Dit is al lastig om over te praten en kan vallen onder de noemer ‘taboe’, laat staan wanneer het gaat om het misbruik waarbij mannen het slachtoffer zijn.

Mannen voelen snel schaamte om het te delen, willen niet als zwak gezien worden of voelen geen acceptatie vanuit de omgeving om hier mee naar buiten te komen. Ook is het zo dat mannen vaak denken dat er weinig lotgenoten zijn of dat zij de enige zijn die dit meemaken. Dit wordt alleen maar gestimuleerd door het beeld in de media waarin voornamelijk vrouwelijke slachtoffers te zien zijn. Denk dan bijvoorbeeld niet alleen aan de nieuwsberichtgeving waarin dit soort zaken worden uitgelicht, maar ook de reclames die aandacht moeten vragen voor mishandeling en geweld achter de voordeur. In veel van deze reclamespotjes zijn eerder de ´zwakke´ groepen het slachtoffer van geweld, zoals ouderen of vrouwen.

Het stereotype is natuurlijk niet geheel onterecht, er zijn ook veel slachtoffers uit deze groepen, maar percentages van Rijksoverheid laten zien dat mannenmisbruik veel vaker voorkomt dan wordt geschetst. Ongeveer 40% van het huiselijk geweld betreft mannenmishandeling en er worden ongeveer 80.000 mannen per jaar ernstig mishandeld in huiselijke kring. Haast schokkender is dat slechts 3% van de mannen zich meldt bij politie.

Naast de schaamte die mannen ervaren is de signalering van mannenmisbruik ook lager omdat mannen zelf een ander perspectief hebben van wat misbruik en mishandeling is. De grens van wanneer het echt niet meer kan of ´normaal´ is ligt bij mannen hoger. Tot op zekere hoogte worden dit soort onveilige situaties en geweld door het mannelijk slachtoffer niet per sé gezien als een probleem of als een vorm van fysiek geweld.

Lot is ambulanceverpleegkundige en komt regelmatig bij mensen over de vloer. Helaas heeft zij hier ook te maken met situaties waarin de thuishaven onveilig is voor mannen en voor vrouwen. Ook zij ziet dat mannen terughoudend zijn in het opgeven van een reden van bijvoorbeeld verwondingen, of het überhaupt aan de bel trekken wanneer er sprake is van mannenmishandeling. Zelf benoemt ze dat mannen ook de neiging hebben om soms het verhaal zo te vertellen dat de aanstichter of dader buiten spel blijft. Als het ware wordt deze persoon dan ook nog in ´bescherming´ genomen door het slachtoffer.

Het lastige is dan ook dat Lot zelf weinig verder kan doen om de situatie verder te verbeteren. Dit moet echt komen uit de slachtoffers zelf. In dit soort situaties probeert ze de situatie open te breken en het slachtoffer inzicht te geven in wat er is gebeurd, aangezien de slachtoffers zelf actie moeten ondernemen om het misbruik achter de deur kenbaar te maken.

Organisaties als Veilig Thuis, Moivera, Mannenmishandeling.nl en Sterkhuis helpen al wat meer om het taboe rondom mannenmishandeling te doorbreken. Zij bieden informatie over het onderwerp en mensen die meer over dit onderwerp willen weten kunnen hier bij terecht. Ook geven zij advies, bijvoorbeeld aan de slachtoffers zelf of de mensen die dit signaleren en niet weten wat ze er mee moeten. Slachtoffers kunnen zelf dus ook terecht bij deze organisaties om hun situatie bespreekbaar te maken.

Wat kan de samenleving hier nu aan doen? Het gesprek openen over dit onderwerp kan zeker geen kwaad. Door er meer over te spreken, meer in de media over te laten zien en zo het taboe een beetje te doorbreken kunnen mannen zich wellicht makkelijker openstellen om hun ervaring te delen. Een oogje in het zeil houden bij mensen in jouw eigen omgeving is ook belangrijk. Iedereen kan ook een anonieme melding maken bij organisaties als Veilig Thuis als er iemand in de omgeving is waar zorgen om zijn, ook als je een buitenstaander bent.

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.