Podcast confessions: eenzaamheid onder studenten

Podcast confessions: eenzaamheid onder studenten

Pexels: Jeswin Thomas

Het thema van de podcast is ‘’confessions’’. Veel studenten zijn eenzaam, maar ze vinden het lastig om erover te praten. Soms voelt het alsof je de enige bent die dit soort problemen heeft. Hoe komt dat? In de reportage spreek ik met een student psychologie van de Universiteit van Amsterdam, Heleen Verhulp, die over haar eigen ervaring vertelt en ook spreek ik met de psychotherapeut Tanja Bakels over de mogelijke redenen waarom studenten liever niet over hun eenzaamheid praten.

Student Heleen Verhulp vertelt dat zij het in haar eerste studiejaar niet door had dat zij zich eigenlijk eenzaam voelde. ‘’Op het moment dat je ontdekt dat je eenzaam bent, zeg je dat niet uit schaamte’’. Zij ziet de oplossing dat er meer over gesproken moet worden. ‘’Ik denk dat universiteiten er veel aan kunnen doen door workshops en trainingen aan te bieden. Ik heb zelf ondervonden dat studieverenigingen hierin een goede rol kunnen spelen’’, aldus Heleen Verhulp.

De psychotherapeut Tanja Bakels vindt ook dat eenzaamheid onder studenten veel voorkomt. ‘’Het online studeren tijdens de corona periode is heftig geweest voor veel studenten en de sociale media hebben het gevoel van eenzaamheid onder studenten ook meer versterkt.

Studenten vinden het moeilijk om te vertellen dat ze zich niet lekker voelen. Ze zijn bang dat andere mensen het niet zullen herkennen, dat ze de enige zijn en dat mensen ze niet snappen. Daardoor zijn ze bang om erover te praten’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.