Monogamie en openrelaties

Monogamie en openrelaties

In de podcastserie ‘wat niet weet wat niet deert’ bespreken wij deze week, seksueel gerelateerde taboes. Binnen de maatschappij zijn er ‘sociale’ regels, waar mensen zich aan houden om erbij te horen. Wanneer men afwijkt van wat als ‘normaal’ wordt gezien, vinden mensen het vaak lastig om hierover te praten en dit noemen we een taboe. Een bekend taboe binnen de Nederlandse maatschappij is vreemdgaan. Jaarlijks lopen flink wat relaties stuk, doordat er seksueel contact wordt gezocht buiten een monogame relatie. Dit gebeurt vaak zonder dat de ander hier weet van heeft en wanneer het geheim boven water komt, leid dit tot vervelende situaties. Soms komen mensen erachter dat een relatie met een vaste partner niet voor hen werkt omdat zijn niet homogaan zijn geboren. Wanneer je niet homogaan bent, heb je dus behoeften aan meerdere seksuele partners. Het hebben van deze behoeften wordt binnen de Nederlandse maatschappij als een taboe gezien.

Het fenomeen ‘openrelatie’ komt tegenwoordig steeds meer voor. Mensen met een open relatie hebben zoals bij een homogene relatie één partner waarmee zij een mentale en fysieke band aangaan, maar hebben daarbuiten ook nog fysieke contacten. Beide partners stemmen in met een openrelatie, waardoor afspraken over fysiek contact met anderen duidelijk is. Ondanks dat je zou zeggen dat dit een goede oplossing is wanneer je behoeften hebt aan meerdere bedpartners, is het hebben van een open relatie toch een taboe. Het wijkt af van de meest gangbare vorm van een relatie waardoor het praten erover soms vermeden wordt.

Psycholoog Henk Noort heeft onderzoek gedaan naar vreemdgaan in Nederland. In zijn onderzoek bevraagde hij 1700 heteroseksuele vrouwen en mannen tussen de 20 en 45 jaar. Uit het onderzoek kwam naar voren dat 25% van Nederlanders vreemdgaat. Ook Durex deed onderzoek naar het percentage mensen binnen Nederland dat vreemdgaat, waaruit naar voren kwam dat dit 31% is. Ook kwam in een wetenschappelijk onderzoek naar voren dat tien procent van alle kinderen buitenechtelijk zijn verwekt. Wanneer relaties worden beëindigd wordt in 30% van de gevallen, vreemdgaan als reden genoemd.

De laatste jaren is het mensen dan ook een stuk makkelijker gemaakt om vreemd te gaan, doordat het aantal dating apps flink is toegenomen. Binnen enkele minuten kan men een account hebben aangemaakt op een dating app waarna, ze verleidelijke aanzoeken krijgen om een keertje af te spreken. Door de straten hangen op bilboards advertenties met verleidelijke uitnodigingen om een profiel aan te maken op bijvoorbeeld ‘second love’ en ook de reclames die op televisie promoten het begaan van een misstap. Naar schatting wordt er beweerd dat 1 op de 3 profielen op datingsites wordt beheerd door iemand met een monogame relatie.

Een openrelatie is voor een grote groep mensen de manier om op een eerlijke wijze een niet monogame relatie aan te gaan. Thomo Timmermans kwam er na twee monogame relaties achter dat hij zich niet met monogaam identificeert en wilden gaan experimenteren met het hebben van een open relatie. “Ik heb twee lange relaties gehad waarin ik in beide gevallen ontzettend verliefd was op mijn partner en wij het heel goed samen hadden. Tijdens beiden relaties ben ik meerdere misstappen begaan terwijl ik ontzettend gelukkig was in mijn relatie. Ik voelde mij ontzettend schuldig en heb het telkens aan mijn partners verteld, maar bleef ook de behoeften houden om seksueel contact te hebben met andere vrouwen. Nadat beide relaties zijn stuk gelopen door mijn verlangen naar meerder seksuele partners, ben ik gaan experimenteren met het hebben van een open relatie. Momenteel heb ik een open relatie en voel ik mij daar heel gelukkig bij, ik voelde mij altijd zo schuldig tegenover mijn homogame partners en daar hoef ik nu niet telkens mee te leven. In mijn relatie nu zijn er duidelijke afspreken en dat werkt super.”

Naam is bekend bij de redactie

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.