Factcheck: leven mensen met een BMI van 27 langer?

Factcheck: leven mensen met een BMI van 27 langer?

In het blad het laatste nieuws stond de claim van Celien Rombouts dat ‘het vast staat dat mensen met een BMI van 27 het langst leven’ Ik sprak met Henk de Wit. Professor voeding en metabolisme en ik sprak met voedingsdeskundige Petra Janssen over de claim van het laatste nieuws.

 

De BMI of Body Mass Index wordt berekend door het lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van de lichaamslengte (in meter). Een BMI tussen 18,5 en 25 wordt beschouwd als een gezond gewicht. Alles daarboven wordt beschouwd als overgewicht, vanaf een BMI van 30 is er sprake van obesitas.

Wat online onderzoek leidde ons naar een Deens onderzoek uit 2016 waarin drie “cohortonderzoeken” werden vergeleken: het rekruteren van grote aantallen mensen gedurende een bepaalde periode en het vervolgens gedurende vele jaren volgen (tot 38 jaar). De resultaten toonden aan dat onder de populatie die tussen 1976 en 1978 werd gerekruteerd, degenen met een BMI van 23,7 de laagste gemiddelde kans hadden om te overlijden tijdens de follow-up. Degenen die tussen 1991 en 1994 werden geworven, hadden een BMI van 24,6, terwijl degenen die tussen 2003 en 2013 werden geworven de laagste gemiddelde kans hadden om te overlijden met een BMI van 27.

Volgens professor De Wit is dit een degelijke studie. Maar er zijn enkele belangrijke nuances. Het is bijvoorbeeld een associatie, geen causaal verband tussen BMI en overleving. Er zijn altijd andere onbekenden in het spel. Daarnaast zijn meerdere onderzoeken tot verschillende conclusies gekomen, waarvan een groot Brits onderzoek in 2019 aantoont dat mensen met een BMI tussen 22 en 25 de beste overlevingskans hebben. Opvallend is dat een BMI tussen 25 en 27 gunstiger is voor (ex-)rokers. Een mogelijke hypothese is dat ze een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast kunnen meer vetreserves leiden tot een hogere overlevingskans. Een meta-analyse in het VK vergeleek de resultaten van 239 onderzoeken uit vier continenten en vond dat mensen met een BMI tussen 20 en 25 de beste overlevingskans hadden.

Voedingsdeskundige Petra Janssen zei over het artikel het volgende. “Het doel van dit artikel op Het Laatste Nieuws was waarschijnlijk om de relativiteit van de BMI aan te tonen, waar ik het deels mee eens ben. Dit getal bepaalt niet of iemand gezond is of niet. Een bodybuilder heeft bijvoorbeeld een te hoge BMI omdat die heel veel spieren heeft, maar hij is niet te dik, hoewel dat zeker niet betekent dat we het hele concept van BMI moeten weggooien.

Conclusie: we kunnen dus concluderen dat het artikel van het laatste nieuws aardig genuanceerd worden. Een te hoog of te laag BMI hoeft niet gelijk te betekenen dat je gezond of ongezond bent.

Over de auteur

Max Vorster

Maximilian Vorster is een journalist die zich overal in vast bijt. Zijn hart ligt in de sport en dat is dan ook iets wat Maximilian graag in zijn vrije tijd doet. werkgevers noemen Maximilian een harde werker en een echte doorzetter. Direct met Maximilian in contact? Mail dan naar maximilianvorster@gmail.com of stuur een berichtje op LinkedIn. Tot snel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *